Λύση η… Αθήνα για τους νέους της Δυτικής Ελλάδας με πτυχίο
Άνεργοι το 18% των πτυχιούχων στη Δυτική Ελλάδα
Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα; Δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εξετάζει ανά περιφέρεια την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς εργασίας και της αντίστοιχης δομής απασχόλησης ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά τους και ως προς τη διαχρονική τους εξέλιξη από τις παραμονές της οικονομικής κρίσης έως σήμερα.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολυάριθμα αλλά και πολυδιάστατα.Ίσως όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι η σημαντική επιδείνωση της συγκριτικής θέσης των Περιφερειών της χώρας ως προς την Περιφέρεια Αττικής. Η έξοδος από την οικονομική κρίση βρίσκει την Αθήνα και την Αττική συνολικά να βελτιώνει σημαντικά τη συγκριτική της θέση και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο για τους νέους και τις νέες. Έτσι μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη…
Η μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για την ανεργία και την εργασία, δίνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα. Ενώ ως προς την αξιοπιστία της μελέτης και συνολικότερα του φορέα αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε πρόσφατα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ μνημόνιο συνεργασίας.
Η έρευνα καταρχάς αφορά το διάστημα 2009-2021, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, με τις μνημονιακές πολιτικές να εξοντώνουν την οικονομία και με την τυπική έξοδο από τα μνημόνια να ακολουθείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Δυτική Ελλάδα λοιπόν βρέθηκε σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, καθώς η ανεργία αυξήθηκε κατά 232,4%, που ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα!
Η ανεργία των νέων και η… Αθήνα
Η ανεργία βεβαίως «χτύπησε» περισσότερους τους νέους και στη Δυτική Ελλάδα. Οι νέοι ηλικίας 25-29 ετών στην κορύφωση της κρίσης, το 2015, ήταν άνεργοι σε ποσοστό 43,3%, ενώ το 2020 σε ποσοστό 33,6%, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μετά από την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, ένας στους τρεις παραμένει άνεργος.
«Οι τεράστιες διαφορές στα ποσοστά ανεργίας των νέων μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για μετεγκατάσταση στην Αττική για τους νέους ανθρώπους. Η εσωτερική αυτή μετανάστευση είναι ιδιαίτερα εύκολο να πραγματοποιηθεί προς την Αθήνα για ιστορικούς λόγους αλλά και λόγω των υποδομών και της ελκυστικότητας της περιοχής ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους» παρατηρεί η έρευνα.
Άνεργοι το 18% των πτυχιούχων στη Δυτική Ελλάδα, ενώ «σαρώνει» η μερική απασχόληση
Η ανεργία ωστόσο επηρεάζεται πάντοτε από το μορφωτικό επίπεδο, ιδίως σε ότι αφορά τους νέους, αλλά όχι μόνο τους νέους. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει σε επίπεδο γενικού πληθυσμού -και όχι μόνο εργατικού δυναμικού- από τα μεγαλύτερα ποσοστά με επίπεδο εκπαίδευσης δημοτικού 25%, ενώ για ένα ακόμη ένα 28,2% το επίπεδο εκπαίδευσης φτάνει μέχρι το Λύκειο, με πανεπιστημιακό πτυχία καταγράφεται το 11,9% του πληθυσμού, ενώ κάτοχοι μεταπτυχιακού είναι μόλις το 2,3%.Η Δυτική Ελλάδα παράλληλα εμφανίζει πολύ μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων ανέργων, με το 18,1% αυτών να είναι άνεργοι και το μεγαλύτερο ποσοστό (20%) να καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα. Στη γειτονική όμως Ήπειρο για παράδειγμα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 9,2%, ενώ ο μέσος όρος στη χώρα για ανέργους πτυχιούχους είναι 10,9%. Πέραν τούτου όμως ιδίως για τους νέους η έρευνα καταγράφει και μικρότερους μισθούς στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, φυσικά και στη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με την Αττική.
Επίσης το ποσοστό αυτών που εργάζονται με μερική απασχόληση, επειδή δε μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πλήρη απασχόληση στη Δυτική Ελλάδα ανήλθε το 2020 σε 78,9%, ο μέσος όρος στη χώρα ανέρχεται σε 63,9%.
Παραμένει η δυναμική στον αγροτικό τομέα
Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μισθωτών στη χώρα (54,8%), ενώ οι αυταπασχολούμενοι ανέρχονται σε 38%. Σε 22,1% ανέρχονται οι αγρότες, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μαζί με αυτό της Πελοποννήσου, με τους αυταπασχολούμενους αγρότες να αγγίζουν το 18%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε σχέση με την εποχή προ της κρίσης ο αγροτικός τομέας στη Δυτική Ελλάδα διατηρεί παρά τα προβλήματα τη δυναμική του, καθώς το 2009 το ποσοστό των αγροτών ήταν λίγο μικρότερο (20,8%), ωστόσο επειδή υπάρχει αύξηση στους αυταπασχολούμενους αγρότες εκτιμάται πως αυτό είναι ένδειξη πως η αυτοαπασχόληση αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τους πολλούς, λόγω της αδυναμίας εύρεσης μισθωτής απασχόλησης.
Οι τομείς της απασχόλησης : Γεωργία και κατασκευές με τη μεγαλύτερη σημασία
Το 2020, οι περισσότεροι στη Δυτική Ελλάδα εργάζονταν στη «Γεωργία» (24,2%), αμέσως μετά ακολουθούν το «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» (16,9%), η «Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα, Κοινωνική Ασφάλιση» (9,2%), η «Εκπαίδευση» (8,0%), η Μεταποίηση (7,5%), η «Ανθρώπινη Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα» (6,1%) και οι «Κατασκευές» (5,4%).
Ο υψηλότερος συντελεστής τοπικής ειδίκευσης στη Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στην γεωργία με 2,2, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα στον τομέα αυτό μαζί με την Πελοπόννησο, ενώ ακολουθούν παραδόξως, αν και δεν έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην απασχόληση οι κατασκευές με συντελεστή 1,5. Διευκρινίζεται πως όσο μεγαλύτερη της μονάδας είναι η τιμή του συντελεστή τοπικής ειδίκευσης, τόσο πιο σημαντικός είναι ο τομέας αυτός στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας.