Στο πλαίσιο του RGC 2024 που διεξήχθη στην Πάτρα στις 30-31 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λίνος Μπλέτσας ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η Λίμνη Τριχωνίδα μπορεί να καταστεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ειδικές μελέτες που «τρέχουν» στην περιοχή και που αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την αειφόρο και πλήρη αξιοποίηση της λίμνης. Στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη του ΥΠΕΝ για τις περιοχές Natura και ταυτόχρονα ξεκινά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την Τριχωνίδα. Παράλληλα ο Λ.Μπλέτσας εκτίμησε ότι αυτά μαζί με το Στρατηγικό Σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη που θα «ξεκλειδώσει» την ανάπτυξη της Τριχωνίδας γι’ αυτό τόνισε πως είναι σημαντικό να μην έχουν αντικρουόμενες προβλέψεις.
«Τα εργαλεία αυτά μας προσφέρουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επιτύχουμε την πρόκληση αειφόρου ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει το σεβασμό στο μικροπεριβάλλον της περιοχής, αλλά και θα αναδεικνύει το πολιτιστικό της αποτύπωμα» ανέφερε ο Λ. Μπλέτσας και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πρακτικά, την πρόβλεψη ενός ξεκάθαρου πλαισίου με:
Α. δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού,
Β. δόμησης εγκαταστάσεων με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες,
Γ. δημιουργία στοχευμένων και θεματικών χώρων αναψυχής
Δ. ανάπτυξη αθλητικών υποδομών σχετικών με το υδάτινο και περιβαλλοντικό στοιχείο της λίμνης
Ε. δημιουργία χώρων πολιτισμού σχετικών με τις παραδοσιακές ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής αλλά και της φυσικής ιστορίας
Στ. κατασκευή υποδομών πρόσβασης και ανάδειξης χαρακτηριστικών σημείων της λίμνης
Όλα αυτά σύμφωνα με το Λ. Μπλέτσα θα συνθέσουν ένα μοναδικό για το σύνολο της χώρας πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης». «Δίχως τα εργαλεία που μας παρέχει η χωροταξία κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο» εκτίμησε ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.
Επειδή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Τριχωνίδα είναι πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα τέλος με το Λ. Μπλέτσα απαιτείται για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος σταθερή τεχνοκρατική προσέγγιση και διαρκή παρακολούθηση με θεσμική παρότρυνση για υιοθέτηση όλων των αειφόρων χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν.