Tη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Αγρίνιο κτήριο των καπναποθηκών του πρώην ΕΟΚ που βρίσκεται επί της Ε.Ο. Αγρινίου Θέρμου και έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ζητά με επιστολής το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοικτό και Πράσινο Αγρίνιο” Δημήτρης Τραπεζιώτης.
Αναλυτικά :
Για το κτήριο καπναποθηκών του πρώην ΕΟΚ, στην Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου στις εργατικές κατοικίες Αγ. Βαρβάρας, που παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτ/νίας πριν από 15 περίπου χρόνια έγινε πρόσφατα (18/05/2024) από τοπικό site μια εύστοχη αναφορά και χρήσιμη υπενθύμιση για την αναγκαιότητα αξιοποίησής του.
Με αφορμή την αναφορά αυτή, την Απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) για την κατασκευή και διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας “Meeting in Western Greece” για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, το γεγονός ότι πρόσφατα, 19/04/2024, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το πρώτο μεγάλο συνέδριο « για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα» με τη συμμετοχή της Π.Δ.Ε και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, το γεγονός ότι στις 22-23 Μαΐου η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας διεξήχθη στην Πάτρα και είχε τον χαρακτήρα θεματικού συνεδρίου και τέλος τις παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Τσιχριτζή ότι το προαναφερόμενο κτήριο προορίζονταν για Συνεδριακό Κέντρο πλην όμως μέχρι σήμερα παραμένει εκεί εγκαταλελειμμένο και παραδομένο στη φθορά του χρόνου, η Παράταξή μας «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ» λαμβάνοντας υπόψη ότι η τοπική οικονομία βρίσκεται σε κάθετη πτώση και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει χωρίς μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιων υποδομών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ Το κτήριο καπναποθηκών του πρώην ΕΟΚ που βρίσκεται επί της Ε.Ο. Αγρινίου Θέρμου ( εργατικές κατοικίες), με το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών μεταξύ της Π.Δ.Ε, του Δήμου Αγρινίου και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στη βάση μιας Προγραμματικής ή άλλης Σύμβασης σε συνεργασία και με το οικείο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Παν/μίου Πατρών, να ενταχθεί σε ένα Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα προκειμένου να μετατραπεί, σύμφωνα και με το χάρτη της Βενετίας (1964), σε ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο στο Αγρίνιο με παράλληλη διαμόρφωση τμήματος του εσωτερικού χώρου σε Πολυχώρο Πολιτισμού, Καινοτομίας και Γνώσης και κατάλληλη διαμόρφωση του αύλειου χώρου για την ανάπτυξη πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, ψυχαγωγικών . και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη δημιουργία στο εν λόγω κτήριο Συνεδριακού Κέντρου και Πολυχώρου Πολιτισμού – Καινοτομίας και Γνώσης ΔΙΟΤΙ:
Το κτήριο αυτό έχει όλα τα προσόντα και τις απαραίτητες διαστάσεις, καθότι διαθέτει ένα τεράστιο αύλειο χώρο και βρίσκεται σε κατάλληλη θέση. Δεν βρίσκεται δηλαδή στο κέντρο της πόλης αλλά στις παρυφές του αστικού ιστού ώστε να είναι ευχερής η προσέγγιση σε αυτό και ταυτόχρονα εύκολη η πρόσβαση στην πόλη του Αγρινίου
Ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι μια ειδική μορφή εναλλακτικού τουρισμού η ζήτηση του οποίου βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός καταγράφει θεαματική άνοδο σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICCA (International Congress and Convention Association) η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Συνεδριακού Τουρισμού βρέθηκε στη 10η θέση, ενώ στον Παγκόσμιο Χάρτη κατέχει τη 17η θέση. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών, Εκδηλώσεων και Διοργανώσεων Συνεδρίων επισημαίνει ότι υπάρχει «ένα δυνατό χαρτί» που στη χώρα μας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο καθώς η Ελλάδα επιλέγεται ως προορισμός και μπορεί να προσελκύσει κόσμο σε κάθε γωνιά της χώρας με δεδομένο ότι θα υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές.
Σχεδόν όλες οι πόλεις διεκδικούν μερίδιο.. στον Συνεδριακό Τουρισμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών και την κατάστρωση στρατηγικής για την ανάπτυξή του εν λόγω τουρισμού. Στην περιοχή μας ο Συνεδριακός Τουρισμός απορροφάται κυρίως από την πόλη των Ιωαννίνων και τελευταία έμφαση στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού δίνει και η Πάτρα με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. Γιατί όχι λοιπόν και το Αγρίνιο;;;
Ο συνεδριακός τουρισμός έχει ενδιαφέρον διότι έχει πολλά έσοδα. Το 2022 έφερε στην Ελλάδα 2 δις. και συμβάλει στην οικονομία επτά (7) φορές περισσότερο από τον μαζικό τουρισμό. Η δαπάνη του συνεδριακού τουρίστα είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου επισκέπτη. Η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο υπολογίζεται στα 1639 ευρώ και ένας στους τρεις συνοδεύεται οπότε για κάθε 100 έχουμε στην ουσία 130 επισκέπτες, ευνοεί περισσότερο από 50 επαγγέλματα, δίνει λύση στην εποχικότητα και στην απασχόληση και τέλος προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου και προβάλει την περιοχή όπου διεξάγεται το συνέδριο και τη χώρα γενικότερα.
Σημειωτέον ότι επειδή ο συνεδριακός επισκέπτης είναι συχνά πολυταξιδεμένος και τον ενδιαφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός πέρα από τη θεματική του συνεδρίου επόμενο κριτήριο για τη συμμετοχή του είναι οι επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η αναψυχή. Συνεπώς το συνεδριακό πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες δελεαστικές δραστηριότητες.
Το προτεινόμενο λοιπόν Συνεδριακό Κέντρο θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία και λειτουργία και άλλων δημοσίων υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συνάδουν με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής μας και θα αναφέρονται στον πολιτισμό και το περιβάλλον όπως το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ., το Υπαίθριο Μουσείο και Πάρκο Νερού, οι Υδάτινες διαδρομές, το Ορνιθολογικό Πάρκο στις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία με τα αντίστοιχα παρατηρητήρια, δράσεις προβολής και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων, ώστε οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους να μπορούν να απολαύσουν το κάλλος και τη φυσικότητα της περιοχής μας καθώς επίσης ποιοτικές υπηρεσίες και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα ώστε να γίνουν πρεσβευτές του τόπου μας.
Η δημιουργία τελικά ενός σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου και η ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή μας θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα και θα πυροδοτήσει επίσης το ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις με δράσεις και έργα υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών. Τα οφέλη συνεπώς είναι αδιαμφισβήτητα και θα διαχέονται σε όλη την περιοχή καθώς θα τονωθεί και θα ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος κύκλος επαγγελμάτων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην περιοχή μας.
Ο Δήμος Αγρινίου έχει ανάγκη από τέτοιες υποδομές. Δυστυχώς όμως στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Αγρινίου λείπει η πρόταση για την ανάπτυξη του συνεδριακού Τουρισμού ούτε βεβαίως υπάρχει ενιαία στρατηγική μάρκετινγκ για τον συνεδριακό τουρισμό στην περιοχή μας. Τέλος και χωρίς καμία διάθεση και πρόθεση πολιτικής αντιπαράθεσης, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ενώ παρήλθαν 15 σχεδόν χρόνια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ωρίμανση του προτεινόμενου έργου δηλαδή για την έγκριση και χωροθέτηση του έργου με τη δημιουργία σχετικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες, από τη σχετική νομοθεσία, τεχνικές εκθέσεις, τοπογραφικά διαγράμματα, μελέτες σκοπιμότητας, αρχιτεκτονικές μελέτες κ.α. για τη μετατροπή του εν λόγω κτηρίου του πρώην ΕΟΚ σε Συνεδριακό Κέντρο με συνέπεια βεβαίως να χαθούν διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης, που υπήρξαν μέχρι σήμερα, για ένα τέτοιο έργο.
Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει ένα σημαντικό κτηριακό και πολιτιστικό απόθεμα με ξεχωριστό ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που συνδέεται με την τοπική οικονομία, ένα σημαντικό μέρος του οποίου δυστυχώς χάθηκε μαζί με το μηχανικό εξοπλισμό και το αρχειακό υλικό (όπως οι καπναποθήκες Παναγόπουλου, Ηλιού, το Φαφούτειο κ.α.) και το υπόλοιπο παραμένει αναξιοποίητο, αφημένο στην τύχη του να ρημάζει όπως για παράδειγμα το κτήριο του πρώην ΕΟΚ, το αρχοντικό Σωχωρίτη και μεταξύ άλλων και το εν λόγω κτήριο καπναποθηκών του πρώην ΕΟΚ στην Ε.Ο. Αγρινίου Θέρμου.Ας μην αφήσουμε να χαθεί ακόμα ένα εμβληματικό κτήριο, κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.