Πρώτο έργο στη ΒΑΑ το τσιμεντένιο κτίριο
Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο για τα κτίρια του Ιδρύματος και απαιτείται πολύ δουλειά για την ωρίμανση του έργου
Βίοι αντίθετοι για τα κτίρια του συγκροτήματος των καπναποθηκών Παπαστράτου στο Αγρίνιο και την προοπτική ανακατασκευής τους.
Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση της λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο το τσιμεντένιο κτίριο των καπναποθηκών Παπαστράτου θα είναι το πρώτο έργο του δήμου Αγρινίου που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ. Είναι 100% ώριμο, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ νωρίτερα, αλλά επειδή βρισκόμασταν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου δεν υπήρχαν τα χρήματα για την ένταξη ενός τόσο μεγάλου έργου (υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 20 εκατ. ευρώ).
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα άλλα δύο κτίρια των καπναποθηκών Παπαστράτου ανήκαν στο Ίδρυμα Παπαστράτου και έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου Αγρινίου από τα τέλη του 2021. Ο δήμος Αγρινίου θα ήθελε να στεγάσει σε αυτά τα κτίρια το δημαρχείο της πόλης με τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο σημερινό κτίριο του δημαρχείου, αλλά και τις υπηρεσίες που στεγάζονται σε άλλα κτίρια, ωστόσο το έργο δεν είναι επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ και έτσι διερευνάται από το Δήμο η πιθανή χρηματοδότηση του. Στο μεσοδιάστημα βέβαια θα πρέπει να ωριμάσει το συγκεκριμένο έργο μέσα από σοβαρές και ακριβές μελέτες, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Δ. Τζιώλη. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι για τα κτίρια αυτά χρειαστούν αρκετά ίσως χρόνια δουλειάς προς πολλές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για έργο.
Γιατί όμως το ένα κτίριο είναι επιλέξιμο και τα άλλα όχι; Η απάντηση έχει να κάνει με το… αρχιτεκτονικό στυλ των κτιρίων! Και αυτό γιατί το πενταόροφορο τσιμεντένιο κτίριο των καπναποθηκών «ακουμπά» με τον τρόπο που προτείνεται η ανακατασκευή του στην πρωτοβουλία New European Bauhaus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλει να δημιουργήσει ένα σχεδιαστικό κίνημα που θα ενσωματώνει: τη βιωσιμότητα, την ποιότητα της εμπειρίας και την προσβασιμότητα.
H μελέτη του έργου προβλέπει μεταξύ άλλων ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου των Καπναποθηκών, τη δημιουργία ενός αίθριου στο κέντρο του κτιρίου για την εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού, ενώ θα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα Άτομα με ειδικές Ανάγκες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την στέγαση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ή κτίρια του δήμου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ, η Φιλαρμονική, τα χορευτικά και αθλητικά τμήματα της ΚΕΔΑ.