Κατεβαίνουμε με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη
Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως κινείται σε ιδιαίτερα ολισθηρούς δρόμους όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τελευταία απόδειξη της έλλειψης στρατηγικής, αλλά και της άνευ όρων παράδοσης στα κελεύσματα της Αγκυρας είναι η είδηση πως οι δυο χώρες θα κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως υψηλού συμβολισμού, που αποτελεί συνέχεια των συνεννοήσεων μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και μήνυμα ότι αναζητούνται κοινοί βηματισμοί στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ με τον γνωστό πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη. Πριν από λίγες ημέρες η Αγκυρα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τη χρονιά 2025-2026), ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Πέρα όμως από το αλισβερίσι με τους Τούρκους, η στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας έχει και άλλα μειονεκτήματα, καθώς ο Φεριντούν Σινιρλίογλου θεωρείται άνθρωπος του Ερντογάν και σκληροπυρηνικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με τον Σινιρλίογλου και στα θέματα του Αιγαίου, αλλά κυρίως του Κυπριακού. Η Ελλάδα διεκδικεί τη Διεύθυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Μάνια Τελαλιάν, νομικό (εργάστηκε ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ μέχρι το 2020 και στη συνέχεια ήταν συνεργάτρια του πρωθυπουργού).
Οι άλλες δύο θέσεις για τις οποίες θα υπάρξει εκλογή είναι αυτές του αντιπροσώπου για την Ελευθερία των ΜΜΕ και η άλλη για τις Εθνικές Μειονότητες. Υπενθυμίζεται πως η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια τόνωσης του θετικού κλίματος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με τις δυο χώρες να εκφράζουν με επιστολές των υπουργών Εξωτερικών την αλληλοϋποστήριξή τους στις υποψηφιότητές τους για δυο σημαντικές θέσεις του ΟΑΣΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με επιστολή τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προς τον ΟΑΣΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου, και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr