Το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

Το Αγρίνιο φιλοξενεί φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, μια σπουδαία ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ(Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος).

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή συνάντηση μνήμης και πολιτισμού. Οι Μικρασιάτες Δεν Ξεχνούν.Οι ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων Της Μικράς Ασίας πρέπει να δικαιωθούν.

Οι Μικρασιάτες, όλης της Ελλάδας, μέσα από το χορό και τα τραγούδια, μέσα από τη μουσική και τους στίχους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις φορεσιές, τα φαγητά, τα βιβλία, τις εικόνες διατηρούν τον πολιτισμό της Γης της Ιωνίας, έναν πολιτισμό που άκμασε από την αρχαιότητα, πριν οι άνθρωποι αυτοί εκδιωχθούν οριστικά από τον τόπο τους. Διατηρούν αυτόν τον πολιτισμό και τον μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα είναι μια ευκαιρία για όλους τους Μικρασιάτες να συναντηθούν, είναι όμως και μια υπέροχη ευκαιρία για τον τόπο που το φιλοξενεί να γεμίσει χρώματα και παραδοσιακά τραγούδια. Στο Αντάμωμα συμμετέχουν 65 Σύλλογοι και 1000 χορευτές από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα

Το πανελλήνιο αντάμωμα θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου, στις 5.00 μ.μ, με τη συνάντηση των προέδρων όλων των συλλόγων και των μελών της ΟΠΣΕ.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων.

Στις 7.00 μ.μ, θα ξεκινήσει η πατινάδα (είδος χορευτικής παρέλασης με φορεσιές) από την πλατεία Παναγοπούλου, την Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου και θα καταλήξει στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου.

Εκεί, θα γίνει η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων όλων των συλλόγων σε ένα παραδοσιακό γλέντι, με χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τα οποία θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι μουσικοί.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ. με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Ν.Παναγιώτου. Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr