Νεκτάριος Φαρμάκης : «Ταχύτητα στα έργα και αποτέλεσμα για την κοινωνία»

Άρθρο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη που δημοσιεύθηκε στο ένθετο eota της εφημερίδας Παραπολιτικά

Η Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή της Ελλάδας που για πολλά χρόνια ήταν απομονωμένη από τα σύγχρονα συγκοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα, παρουσιάζοντας ισχυρή αδυναμία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της και να επανακάμπτει δυναμικά.

Η πιο χαρακτηριστική απόδειξη της ισχυρής ανάκαμψης των τελευταίων ετών βρίσκεται στον δείκτη ανεργίας. Μία Περιφέρεια που σταθερά επί πολλά έτη – ακόμα και προ της οικονομικής κρίσης – κατατασσόταν μεταξύ των πρώτων στη χώρα στα ποσοστά ανεργίας, πλέον έχει μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Στο 26% ήταν η ανεργία στο τέλος του 2019 και στο 9,7% έπεσε στο τέλος του 2023, κάτω ακόμα και από τον πανελλαδικό μέσο όρο!

Η μεγάλη αυτή αλλαγή είναι πολυπαραγοντική, δείχνει όμως τα σταθερά βήματα προόδου που έγιναν και τα οποία έφεραν γρήγορο και απτό αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί πρωταγωνιστικά, καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων μας για την πρώτη θητεία, τον Σεπτέμβριο του 2019, υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε μία νέα λογική: Ταχύτητα στα έργα και αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Στη δική μας αντίληψη, κάθε έργο και δράση οφείλει να έχει οικονομικό και κοινωνικό «πολλαπλασιαστή», δηλαδή να δημιουργεί υπεραξίες. Αυτές οι υπεραξίες, άλλοτε μπορεί να είναι οικονομικές (με απλά λόγια, κάθε ευρώ που δαπανάται να επιστρέφει στην κοινωνία περισσότερα χρήματα) και άλλοτε κοινωνικές (αύξηση του βιοτικού επιπέδου, της εξωστρέφειας, κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη θητεία με 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κλείσαμε το ΕΣΠΑ 14-20 με απορροφητικότητα στο 105% (7.417 έργα και δράσεις), ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε με μεγάλη ταχύτητα το ΕΣΠΑ 21-27 που σήμερα έχει ξεπεράσει σε εξειδικεύσεις το 59% του προϋπολογισμού του και μέσα στο 2024, ενώ οι δημοσιευμένες προσκλήσεις ήδη ξεπερνούν τα 330 εκ. ευρώ (επί συνολικού προϋπολογισμού 628 εκ. ευρώ).

Επιπλέον, επανατοποθετήσαμε τη Δυτική Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως «Olympian Land» (Ολυμπιακή Γη), επενδύουμε σταθερά σε σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς συνεργασίες και καθιστούμε τη Δυτική Ελλάδα μία εξωστρεφής περιοχή.

Αυτά, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και τα δίκτυα φυσικού αερίου που ήδη ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, διαμορφώνουν το προφίλ μίας νέας Δυτικής Ελλάδας που πορεύεται με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.

Σε αυτόν τον «δρόμο» θα παραμείνουμε και στη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, γνωρίζοντας ότι αποτελεί… μονόδρομο για έναν τόπο που παλαιότερα, αδικήθηκε πολύ, αλλά και αδίκησε πολύ τον εαυτό του.

Σήμερα, η Δυτική Ελλάδα πάει μόνο μπροστά!

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr