Με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα του ΣΔΕ Αγρινίου

Ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός οργανισμός μάθησης και δημιουργίας που δίνει μια «Δεύτερη Ευκαιρία στην ίδια τη ζωή»

Αυτό ήταν το εκπαιδευτικό και κοινωνικό μήνυμα που αναδείχθηκε στην Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των πολιτών της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής του που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου «Κωστής Παλαμάς» με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, του Συλλόγου αποφοίτων του ΣΔΕ Αγρινίου, νέων υποψηφίων εκπαιδευομένων του για την επόμενη σχολική χρονιά και ευαισθητοποιημένων πολιτών της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη και τη στήριξη του σχολείου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της Ημερίδας παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν:
Α. Το εξελισσόμενο ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΔΕ Αγρινίου, από το 2013 έως σήμερα, μέσα από την υλοποίηση του Σχεδίου 2023-1-EL01-KA121-ADU-000141216 του προγράμματος Erasmus + στο τομέα εκπαίδευσης ενηλίκων και τη διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων μαθησιακής κινητικότητας, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού οργανισμού που κατέχει Διαπίστευση Erasmus+ από το 2023 έως το 2027.

Αρχικά έγινε εισήγηση από το Διευθυντή του ΣΔΕ Αγρινίου Νικόλαo Νάσιο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στη φιλοσοφία του και τους στόχους του και στην ενσωμάτωση των Δράσεων του Προγράμματος στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του ΣΔΕ Αγρινίου ως ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός οργανισμός μάθησης και δημιουργίας στην εκπαίδευσης ενηλίκων.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Δήμος, Κωνσταντίνος Κουκούλης και Βασιλική Κουρελή αλλά και εκπαιδευόμενοι του σχολείου που έλαβαν μέρος σε αυτές τις δράσεις παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για κάθε μία από αυτές:
Η πρώτη Δράση πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023. Αφορούσε την κατάρτιση εκπαιδευτικών του σχολείου σε Παραδοσιακές Τέχνες και εργαλεία ΤΠΕ για τη διδασκαλία των Μαθησιακών Αντικειμένων και για την προώθηση Δεξιοτήτων Ζωής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν για την δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της Ολλανδίας αλλά και συμμετείχαν σε πολιτιστικές δράσεις γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας στα μέσα Μαρτίου του 2024. Αυτή αφορούσε ομαδική κινητικότητα ενηλίκων εκπαιδευομένων. Εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τον εκπαιδευτικό οργανισμό “CPIA Napoli Città 2” στη Νάπολη, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού: Μπήκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, συνομίλησαν με εκπαιδευτές και μαθητές, συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις από κοινού και ενημερώθηκαν για το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον συμμετείχαν σε πολιτιστικές δράσεις , όπως ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης αλλά και σε οργανωμένη ξενάγηση στην αρχαία Πομπηία.
Η τελευταία δράση αφορούσε Παρακολούθηση Εργασίας (Job Shadowing) στον φορέα S.E.P Salobreña, της περιφέρειάς Γρανάδας στην Ισπανία. ΟΙ συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μπήκαν στις τάξεις, παρακολούθησαν το πώς οι Ισπανοί συνάδελφοί τους εφαρμόζουν στρατηγικές μάθησης σε τάξεις ενηλίκων και ενημερώθηκαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για την δομή της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Ισπανία. Επίσης συμμετείχαν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, με κυριότερη την ξενάγηση στην Αλάμπρα της Γρανάδας.

Β. Οι καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Τα Project, τα εργαστήρια, τα αποτελέσματα των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στην Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά και στην Πληροφορική και μια σειρά άλλων στοχευμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις-εκδρομές, κοινωνικές δράσεις, επιστημονικές ομιλίες για κ.α.).
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι/νες υπό τη καθοδήγηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών, μέσα από το συμμετοχή και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους, τις εκπαιδευτικές αξίες της υπευθυνότητας της συνεργασίας και της ομαδικότητας κατέκτησαν νέες γνώσεις, κοινωνικές δεξιότητες αλλά και στάσεις ζωής, απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους για το κοινωνικό περιβάλλον στο όποιο ζουν και εξελίσσονται.

Γ. Η Τελετή αποφοίτησης των εκπαιδευομένων του σχολικού έτους 2023-2024
Η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του ΣΔΕ Αγρινίου, ολοκληρώθηκε με συγκινητικές ομιλίες εκπαιδευομένων με το ξεχωριστό μήνυμα-δημιουργική εμπειρία ζωής στα δυο χρόνια της φοίτησης τους, την απονομή των απολυτήριων τίτλων στους εκπαιδευόμενους /νες του Β΄ Κύκλου Σπουδών και τις αξιολογήσεις φοίτησης και προαγωγής των εκπαιδευομένων του Α΄ Κύκλου Σπουδών.

Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Αγρινίου
Νάσιος Νικόλαος

Με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα του ΣΔΕ Αγρινίου

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr