Το μοντέλο θα φιλοξενείται πλέον στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, δίνοντας την δυνατότητα στους φοιτητές, στο διδακτικό προσωπικό και στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις διαφορετικές φάσεις υλοποίησης του εμβληματικού έργου και να γνωρίσουν από κοντά τις προκλήσεις του σχεδιασμού και της κατασκευής του
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, παραδόθηκε το μοντέλο κατασκευής της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», το οποίο από εδώ και στο εξής θα φιλοξενείται στο φουαγιέ του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου. Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., μέλος του δικτύου της VINCI Highways, προχώρησε στη δωρεά του μοντέλου κατασκευής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Έργου που ένωσε την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα και έκανε πραγματικότητα το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη.
Το μοντέλο, διαστάσεων 2mx8m. αποτελείται από 4 τμήματα ίδιων διαστάσεων και απεικονίζει με λεπτομέρεια τις φάσεις κατασκευής της Γέφυρας. Από το 2004 μέχρι σήμερα ήταν τοποθετημένο στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες να «μυηθούν» στα μυστικά της κατασκευής ενός σύγχρονου θαύματος της μηχανικής.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστος Μπούρας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην εκδήλωση εστίασε στην επετειακή συγκυρία των 20 χρόνων που φέτος συμπληρώνει ένα από τα κορυφαία επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής, που συνάμα έχει καταβολές πίσω στο χρόνο. Ένα μεγαλοπρεπές όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη που με τη δύναμη της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και της πολύτιμης συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, έλαβε σάρκα και οστά διευκολύνοντας καθημερινά στην μετακίνηση τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών. Αδιαμφισβήτητα όπως υπογράμμισε, αποτελεί ένα ανοιχτό επιστημονικό και εκπαιδευτικό εργαστήριο όχι μόνο για τους αντίστοιχα καταρτισμένους επιστημονικά αλλά για όλους όσους θέλουν να εξερευνήσουν τον τρόπο κατασκευής του ενωτικού χαρακτήρα εγχειρήματος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» μέσω συνεργασιών, επισκέψεων στον κρυφό κόσμο των πυλώνων της κατασκευής καθώς και χορηγιών – δωρεών που έχει λάβει το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα για σημαντικές διοργανώσεις του. Στο πλαίσιο αυτό η παράδοση του αυθεντικού μοντέλου θεμελίωσης και υλοποίησης του Έργου είναι τιμητική και για αυτό ευχαρίστησε θερμά την Διοίκηση της Γέφυρας Α.Ε. για την προσφορά. Η Γέφυρα στα πολλαπλά επίπεδα που υπηρετεί συμβολίζει ένα εξαιρετικά δυναμικό σύμβολο διάδρασης, επικοινωνίας, συνέργειας αλλά και ενοποίησης οριζόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ, κ. Πάνος Λούκας, δίνοντας έμφαση στους δεσμούς που ενώνουν τη Γέφυρα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, δήλωσε: «Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα που η Γέφυρα άλλαξε για πάντα τον χάρτη της Δ. Ελλάδας. Θέλοντας να τιμήσουμε τους άρρηκτους δεσμούς μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έναν σύγχρονο φάρο της γνώσης και της επιστήμης για την Ελλάδα, αποφασίσαμε να δωρίσουμε το μοντέλο που απεικονίζει τις βασικές φάσεις κατασκευής του Έργου. Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην γεφυροποία, ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2004, 4 μήνες πριν την συμβατική υποχρέωση, χωρίς κανένα σημαντικό ατύχημα και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις τεχνικές προκλήσεις. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στεγάζει πλέον το μοντέλο κατασκευής, καθώς σε συνδυασμό με τις τεχνικές επισκέψεις στο Έργο θα αποτελούν σημείο αναφοράς, διδασκαλίας και έμπνευσης των μελλοντικών μηχανικών».