Μέσα στο 2024 ο πρώτος διαγωνισμός, λέει το ΥΠΟΙΚ
Η κοινωνική αντιπαροχή θα κάνει το ντεμπούτο της μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο αυτή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία».
Ειδικότερα, σε σχέση με την στεγαστική πολιτική ο υπουργός τόνισε ότι με την μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κλπ., παράλληλα με την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα. Οι διαγωνισμοί, όπως είπε, θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμανσης έργων του Ταμείου και η πρώτη προκήρυξη θα γίνει μέσα στη χρονιά. «Δεν πρόκειται για τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά για σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε ο υπουργός.
Τρεις αναξιοποίητες εκτάσεις της ΔΥΠΑ στο Αγρίνιο
Το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται στο διαγωνισμό που προαναγγέλλει η Κυβέρνηση και στο ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό ή τουλάχιστον στην πρώτη φάση του.
Ήδη η ΔΥΠΑ έχει κάνει μια πρώτη αξιολόγηση σε ακίνητα-«φιλέτα», που έχει στην κατοχή της, στην Αττική, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση η σχετική λίστα περιλαμβάνει συνολικά 15 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 157 στρεμμάτων. Στη λίστα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr βρίσκονται και οικόπεδα της ΔΥΠΑ στην πόλη του Αγρινίου, που ήταν στην ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Ένα από αυτά βρίσκεται στην είσοδο της πόλης κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και στην πλατεία που κατασκευάστηκε πρόσφατα από το Δήμο Αγρινίου, με ικανοποιητική έκταση και σε προνομιακή θέση. Το συγκεκριμένο μάλιστα οικόπεδο κάποια στιγμή ο Δήμος Αγρινίου επιχείρησε να το ανταλλάξει με άλλη δική του έκταση, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για δημιουργία φοιτητικών εστιών, χωρίς όμως η υπόθεση αυτή να προχωρήσει.
Η δεύτερη έκταση που είναι στην ιδιοκτησία της ΔΥΠΑ, μάλιστα άνω των 8 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Βαρβάρας στην διασταύρωση της εθνικής οδού Αγρινίου – Καρπενησίου με το δρόμο προς τα Κοκκινοπύλια. Μια περιοχή ομολογουμένως ιδανική για δημιουργία κατοικιών. Μια τρίτη μικρότερη έκταση, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, βρίσκεται στην περιμετρική οδό και συγκεκριμένα στη διασταύρωση του δρόμου με την οδό Παπαποστόλη. Στην εν λόγω περίπτωση ενδεχομένως «εμπόδιο» για ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών να είναι ο μικρός συντελεστής δόμησης που υπάρχει στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μια σημαντική περιουσία του Δημοσίου στο Αγρίνιο, που ξεπερνά τα 16στρεάμμα, και παραμένει αναξιοποίητη. Την ίδια ώρα στο Αγρίνιο μπορεί να μην υπάρχει η κρίση στέγης, με την ένταση που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τηρουμένων των αναλογίων έχουν και εδώ αυξηθεί τα ενοίκια. Η ιδιαιτερότητα μάλιστα του Αγρινίου, λόγω του ό,τι επί πολλά χρόνια δεν κατασκευάζονταν νέες πολυκατοικίες, τα μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 80 τετραγωνικών, δηλαδή τα διαμερίσματα για οικογένειες, έχουν γίνει δυσεύρετα.
Ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα ενταχθούν στον πρώτο διαγωνισμό της ΔΥΠΑ. Αν πάντως εκτός από τα οικόπεδα της ΔΥΠΑ, ληφθούν υπ’ όψιν και άλλα στοιχεία, όπως τα ποσοστά ανεργίας ή του κινδύνου φτώχειας, τότε το Αγρίνιο θα πρέπει να είναι από τις πρώτες περιοχές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Το σχέδιο και η ενοικίαση με προοπτική αγοράς
Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική κατοικία θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Και αυτό γιατί το Δημόσιο θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος έπειτα από διαγωνισμό, που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και πιθανότατα και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που θα προβλέπει η κάθε προκήρυξη. Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. 50 χρόνια. Βασική προϋπόθεση βέβαια θα είναι ένα ποσοστό των κατοικιών, 30% έως και 60%, να διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
Ανάλογα με τη σύμβαση, τα διαμερίσματα θα μπορούν να διατίθενται είτε με «κοινωνικό» ενοίκιο, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς, είτε για αγορά είτε ακόμη και για απόκτηση μέσω του μοντέλου «rent to own» (ενοικίαση με προοπτική αγοράς).
Προσεχώς λοιπόν αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2022 σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
Σε συζητήσεις για το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Σπίτι μου» για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε ενίσχυση των κινήτρων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» το οποίο δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις. «Για το πρόβλημα της στέγης σίγουρα χρειάζεται συνολική ματιά και όχι μονόπλευρη εξέταση των πραγμάτων. Η λύση για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία είναι η αύξηση της προσφοράς», είπε ο Υπ. Οικονομικών.