Μία δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης για την εξαήμερη εργασία. Ο διεθνής Τύπος έχει επικρίνει την Ελλάδα για το μέτρο, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα social media, με τους χρήστες να μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτόησε το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο εξήγησε τι ακριβώς θα σημαίνει στην πράξη για τον εργαζόμενο η εφαρμογή του…
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Χριστίνα Κοραή ρώτησαν τον κ. Καραγκούνη αν κάποιος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την 6ημερη εργασία, και η απάντηση που πήραν είναι ενδεικτική του εργασιακού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση. “Μπορεί να το πει στα πλαίσια όμως των χρηστών ηθών γιατί δεν μπορεί συνεχώς να αρνείται την εργασία, αλλά δεν αποτελεί και λόγο καταγγελίας της συμβάσεως γιατί υπάρχει ο νόμος που προστατεύει” δήλωσε ο υφυπουργός.
“Γιατί μιλάμε για 6ήμερη εργασία και δεν μιλάμε για 4ήμερη εργασία; Δεν δίνει τη δυνατότητα ο νόμος κάποιος να δουλέψει τέσσερις μέρες περισσότερες ώρες; Ο νόμος λέει ότι δεν προσβάλλεται το νόμιμο ωράριο εβδομαδιαίας εργασίας, το 40ωρο δεν προσβάλλεται. Έρχεται και καλύπτεται μια κατάσταση που ήταν σε γκρίζα ζώνη γιατί κάποιοι δουλεύανε αυτή την “6η μέρα”, για μένα δεν υπάρχει 6η μέρα, υπάρχει πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας διότι αυτή είναι η ουσία. Ερχόμαστε και σωστά νομιμοποιείται η εργασία κάποιου που για έκτακτες συνθήκες και όχι κάθε Σαββατοκύριακο, για έκτακτες συνθήκες θα πάει να δουλέψει και θα πάρει το 40% του ημερομισθίου και αν δουλέψει την Κυριακή και βράδυ μάλιστα το 140%. Φεύγει αυτή η γκρίζα ζώνη και πάμε σε μια νομιμοποιημένη ζώνη δηλαδή οι άνθρωποι θα παίρνουν την υπερωριακή τους εργασία η οποία μέχρι τώρα δυστυχώς δεν φαινόταν πουθενά” υποστήριξε ο υφυπουργός.