Παράνομες συνδέσεις, συσσωρευμένες οφειλές και κόστος λειτουργίας οι ανοικτές «πληγές» της ύδρευσης
Ανοικτή «πληγή» παραμένει το θέμα της ύδρευσης για πολλούς Δήμους και στην Αιτωλοακαρνανία, με τις παράνομες συνδέσεις στα δίκτυα, τις συσσωρευμένες οφειλές, το μεγάλο κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δικτύων και ιδίως το ενεργειακό κόστος, για το οποίο οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν επιδοτηθεί να συνθέτουν ένα πολύ ζοφερό σκηνικό, σε μια εποχή μάλιστα που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά τις ΔΕΥΑ και πιθανότατα θα φέρει μεγάλες συγχωνεύσεις.
Παράλληλα από την εξίσωση δεν θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με το φαινόμενο της λειψυδρίας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας να εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμο και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν μεμονωμένοι οικισμοί που υδρεύονται είτε από πηγές, είτε από γεωτρήσεις, όπου φαίνεται ότι το νερό αρχίζει να λιγοστεύει.
Στο μέτωπο των παράνομων συνδέσεων το τελευταίο διάστημα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις εντείνουν όσο μπορούν τους ελέγχους. Πρόσφατα η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου ξήλωσε παράνομες συνδέσεις στο Αιτωλικό, που μέσω παράνομων αγωγών αρδεύονταν ολόκληρες καλλιέργειες….
Στο συγκεκριμένο θέμα όμως οι Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας προχώρησε στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο νομιμότητας ή μη των παροχών ύδρευσης. Το θέμα όμως προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην δήμαρχου, με τον Γ. Αποστολάκη να υποστηρίζει πως όποιος έχει παρανομήσει να βρεθεί και να τιμωρηθεί αλλά να υπογραμμίζει παράλληλα ότι δεν είναι δουλειά των δημοτικών συμβούλων να ελέγξουν τις παράνομες συνδέσεις. Από την πλευρά του πάντως ο Θ. Κασόλας κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο ότι «μέσα από το νερό έκανε πολιτική»… «Έχουμε τώρα πέντε μήνες που φτιάχνουμε ζημιές, γιατί ήταν όλη η Βόνιτσα τρύπια, όλο το Μοναστηράκι τρύπιο, το Θύρρειο διαλυμένο» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Κασόλας.
Το παρήγορο είναι ότι όλοι οι Δήμοι της περιοχής στα έργα ύδρευσης που έχουν εντάξει το τελευταίο διάστημα έχουν συμπεριλάβει συστήματα τηλεμετρίας για το έλεγχο του δικτύου από διαρροές και ψηφιακά υδρόμετρα για τον περιορισμό των παράνομων συνδέσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Δήμου Ξηρομέρου, με το έργο που υπογράφτηκε προ ημερών με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και περιλαμβάνει τέτοια συστήματα , αλλά και βέβαια νέους αγωγούς μήκους περί τα 14 χλμ προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης του Αστακού.
Παράλληλα όμως αν και λόγω της ενεργειακές κρίσεις σχεδόν σε όλους τους Δήμους αυξήθηκαν τα τιμολόγια, οι υπηρεσίες ύδρευσης προσπαθούν να εισπράξουν συσσωρευμένα οφειλόμενα ετών από τους δημότες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου που αντιμετωπίσει να μεγαλύτερα οικονομικά ανοίγματα, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, από αυτές τις δύο «πληγές», ενεργειακό κόστος και οφειλές. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Πρόσφατα και η υπηρεσία ύδρευσης του Ξηρομέρου απηύθυνε την τελευταία προειδοποίηση για ρύθμιση των οφειλών πριν προβεί σε κατασχέσεις για τις βεβαιωμένες οφειλές και σε διακοπές υδροδότησης.
Όπως και να έχει γίνεται μια προσπάθεια από τις Δημοτικές Αρχές για ένα «συμμάζεμα» της κατάστασης σε πολλά επίπεδα, όμως παραμένει ζητούμενο το πόσο αποφασιστική θα είναι αυτή η προσπάθεια και τι αποτελέσματα θα φέρει. Παράλληλα, υπάρχει και ο παράγοντας χρόνος, καθώς οι όποιες προσπάθειες των Δήμων για εξύγιανση δύσκολα θα προλάβουν τις κυβερνητικές προθέσεις για μεγάλες αλλαγές στις ΔΕΥΑ. Η σχετική συζήτηση ως φαίνεται θα ανοίξει μέσα στο φθινόπωρο και η Κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές, παρά το γεγονός ότι το «αγκάθι» των χρεών των ΔΕΥΑ παραμένει (και με κυβερνητική ευθύνης λόγω της μη επιδότησης των ΔΕΥΑ) αρκετά μεγάλο…