Δεν βλέπει κορεσμό από ΑΠΕ στο Δήμο Αγρινίου ο Σκυλακάκης

Ουδόλως φάνηκε να προβληματίζεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης για την μάλλον άναρχη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και ιδιαίτερα στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών. Με την τοποθέτησή του μάλιστα φάνηκε να κλείνει το μάτι για να προχωρήσουν όσες επενδύσεις δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία ότι μόνο για τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων αυτών και τον πιθανό περιορισμό άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και για το γεγονός ότι οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, έχει στερήσει ενεργειακό χώρο από τις Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων και της Περιφέρειας.

Το θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας κάνοντας λόγο για υπερκορεσμό από ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου. Απαντώντας ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για περαιτέρω αυστηροποίηση σε σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. «Αυτό που έχουμε κάνει με μία Υπουργική απόφαση που βγήκε πριν από λίγες μέρες, είναι ότι κάναμε αυστηρότερη την κατάταξη συγκεκριμένων έργων και με τη νέα απόφαση οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ μεγαλύτερη των 50 MW πάνε στην κατηγορία Α1 και αν είναι σε NATURA είναι 35MW» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Σκυλακάκης προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση συνυπολογίζεται και το ευρύτερο χωροταξικό πλαίσιο που εκάστοτε ισχύει.

Στο Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, έχουμε σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς 5 MW και με βεβαίωση παραγωγού επτά φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 351 MW και από αυτούς οι έξι, 121 MW, είναι στις τεχνητές λίμνες.

«Θα πρέπει να τα δούμε σε σχέση με την έκταση του Δήμου» σχολίασε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε πως «με βάση τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό, αυτού του είδους το μέγεθος με τίποτε δεν μπορεί να αιτιολογεί κορεσμό». Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός ανάγεται στο 2008 και δεν έχει αναθεωρηθεί με το ΥΠΕΝ να υποστηρίζει πάντως ότι θα έρθει καινούργιος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ.

Από την πλευρά του ο Μ. Ζαμπάρας υπογράμμισε την έλλειψη χωροταξικού και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που δημιουργεί ένα άναρχο τοπίο στην κατασκευή ΑΠΕ στην χώρα μας. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αυτή η κατάσταση σύμφωνα με το Μ. Ζαμπάρα, δημιουργεί έναν υπερκορεσμό σε μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους και πρωτογενούς δραστηριότητας.

Δεν γίνεται πουθενά οι ΑΠΕ να μη γίνονται αποδεκτές

Παράλληλα ο Θ. Σκυλακάκης έστειλε μήνυμα προς εκείνους που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ότι «δεν γίνεται να θέλουμε φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και αυτές να μην είναι πουθενά αποδεκτές». «Έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικές. Δηλαδή, όταν έρχεται μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, κανείς δεν διαμαρτύρεται. Και αυτή την εχθρότητα προς τις ανανεώσιμες πηγές, την οποία βλέπω ότι εκφράζει σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν λαμβάνει υπόψη ότι δεν έχουν καύσιμο, συνεπώς, δεν μεταφέρουμε πετρέλαιο ανά τη χώρα, δεν μεταφέρουμε βενζίνη, δεν υπάρχει όλη αυτή η επιβάρυνση, γραμμές ηλεκτρικές υπάρχουν μονάχα», επισήμανε ο κ. Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε με έμφαση:«Θέλουμε να έχουμε και φθηνή ενέργεια και θέλουμε και να είναι παρούσες παντού. Ε, δεν γίνεται να είναι οι ανανεώσιμες πηγές παρούσες παντού και να μας δίνουν φθηνή ενέργεια και πουθενά να μη γίνονται αποδεκτές: στη μία περιοχή για λόγους τουριστικούς, στην άλλη περιοχή για λόγους αγροτοκτηνοτροφικούς, στην τρίτη περιοχή για λόγους άλλους, στην τέταρτη τεχνητές λίμνες γιατί είναι τεχνητές λίμνες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να πάρουμε μία απόφαση εάν τις θέλουμε ή δεν τις θέλουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση ή δεν τη θέλουμε. Αλλιώς – ανέφερε- πρέπει να έχουμε και μία πρακτική εναλλακτική. Διότι, έτσι όπως εγώ τα ακούω σε αυτήν εδώ την αίθουσα, δεν έχω δει κανέναν να έρχεται και να λέει για την περιοχή του: «ευχαριστώ πολύ, φέρτε μου ανανεώσιμες πηγές».

Με Net-Billing οι όροι σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις ενεργειακές κοινότητες με το Μίλτο Ζαμπάρα να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν τις θέλετε -των δήμων, της περιφέρειας- προτιμάτε τα μεγάλα φαραωνικά έργα προς όφελος συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων».

«Εδώ υπάρχει μία τάση υπερβολής. Θεωρούμε ότι η πράσινη ενέργεια, θα είναι πράσινη εάν είναι του κ. Ζαμπάρα και δεν θα είναι πράσινη αν είναι κάποιοι άλλου. Ένα φωτοβολταϊκό είναι φωτοβολταϊκό και αν είναι πράσινο σε μια συγκεκριμένη περιοχή είναι πράσινο, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει» απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης.

Σε σχέση με τις ενεργειακές κοινότητες, ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Απόλλων», που προωθείται με βασικό στόχο να καλυφθεί το σύνολο των ευάλωτων. «Καλύπτουμε» πρόσθεσε ο Θ. Σκυλακάκης και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για πολύ μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε πολλές περιοχές και θέματα χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και να δω πώς θα κάνουν τις επενδύσεις αυτοί που έχουν χρέη. Για πείτε μου! Έχετε εφεύρει εσείς κανέναν τρόπο, κάποιος ο οποίος είναι χρεωμένος να κάνει επενδύσεις; Πώς θα τις κάνει;» Τέλος σύμφωνα με το Θ. Σκυλακάκη θα υπάρξουν οι όροι σύνδεσης, διότι έρχεται η Γ΄ κατηγορία μαζί με τη Β΄ και θα ξεκινήσουμε να δίνουμε μαζικά όρους σύνδεσης και σε ενεργειακές κοινότητες. «Προσέξτε, όμως, με Net-Metering θα πάρουν τους όρους σύνδεσης. Συνεπώς, θα πρέπει να επενδύσουν με όρους κανονικούς…» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr