Διευρύνονται οι ζώνες πλημμύρας στην Αιτωλοακαρνανία

Τι προβλέπεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και στο ακραίο σενάριο: Ποιες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο πλημμύρας

Η πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο με στόχο εντός του καλοκαιριού η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα πρώτα Σχέδια είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της κοινοτικής οδηγίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση αυτή. Έτσι πλέον λαμβάνει χώρα η πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων.

Στο Μεσολόγγι τη Δευτέρα η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε ημερίδα διαβούλευσης κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αναθεωρημένα Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη κατά την περίοδο 2012 – 2018 σημειώθηκαν στην περιοχή 23 πλημμυρικά φαινόμενα, που επηρέασαν 116 τοποθεσίες οικισμούς, εκ των οποίων οι 107 κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παράλληλα την ίδια περίοδο  εκδόθηκαν αποφάσεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια συνολικού ποσού της τάξεως των 65,7 εκατ. ενώ παράλληλα επλήγησαν 66.262 εκτάρια καλλιεργειών για τα οποία έχουν χορηγηθεί αποζημιώσεις της τάξεως των 21,4 εκατ. από τον ΕΛΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναθεωρημένο Σχέδιο, με βάση και τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών, προβλέπει πλέον μεγαλύτερη έκταση στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρες. Διευρύνθηκαν οι ζώνες αυτές που προϋπήρχαν και προστέθηκαν και νέες ζώνες, όπως αυτές στην περιοχή της Βόνιτσας και των ρεμάτων Βουτουμιάς και Νήσσης, καθώς και μια ακόμη στην περιοχή του ποταμού Ίναχου στην περιοχή του ορεινού Βάλτου.

Το Σχέδιο για τις πλημμύρες φυσικά αποσκοπεί στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στο επίπεδο αυτό δεν προτείνονται μόνο τα παραδοσιακά αντιπλημμυρικά έργα,  προτείνεται επίσης και μια σειρά από μέτρα πρόληψης, προστασίας, ετοιμότητας και αποκατάστασης. Ωστόσο όπως έχει δείξει η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος εκείνο που έχει σημασία είναι τι ποσοστό από αυτά τα έργα θα υλοποιηθεί. Τα ελλείμματα που υπάρχουν στην περιοχή εξάλλου είναι γνωστά εδώ και χρόνια και επισημαίνονται κάθε φορά στο επόμενο πλημμυρικό συμβάν, όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού. Το κρίσιμο λοιπόν είναι τουλάχιστον αυτά τα ελλείμματα να αρχίσουν να περιορίζονται.

Τα βασικότερα προβλήματα

Τα κυριότερα θέματα της Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στο Υδατικό Διαμέρισμα  της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι υψηλές πλημμυρικές παροχές και αδυναμία της διατομής των φυσικών ποταμών ή/και τάφρων και αποστραγγιστικών δικτύων να παροχετεύσουν τις πλημμυρικές αιχμές.
  • Η μορφολογία αλλά και οι στενώσεις της κοίτης των υδατορευμάτων σε επιμέρους τμήματα, εξαιτίας της συσσώρευσης φερτών υλών, διατομών κάποιων εγκάρσιων τεχνικών έργων ανθρωπογενών χρήσεων επί της κοίτης.
  • Η αποσπασματική αντιπλημμυρική προστασία και η έλλειψη εφαρμογής ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας.
  • Η κατά τόπους ανεπαρκής αποστράγγιση ειδικά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατάντη του φράγματος Στράτου λόγω πεπαλαιωμένου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.
  • Η βέλτιστη αντιπλημμυρική διαχείριση του συστήματος τεχνητών ταμιευτήρων (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) και λιμνών (Λυσιμαχία, Τριχωνίδα) παράλληλα με την ικανοποίηση των αρδευτικών και υδροηλεκτρικών χρήσεων.
  • Η Ανύψωση της Μέσης Στάθμης Θάλασσας σε περιοχές της παραλιακής ζώνης σε ορισμένες περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή του Ακτίου.
  • Επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται αρκετά συχνά από εκδήλωση φαινομένων «ραγδαίων πλημμυρών» ειδικά σε υδατορεύματα μικρότερων λεκανών και ειδικά πλησίον σημαντικών αστικών κέντρων όπως το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος
Επιπτώσεις σε έκταση έως 361 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο δυσμενές σενάριο
O χάρτης με την περιοχή ζώνη πλημμύρας στην περιοχή της χαμηλής ζώνης του Αχελώου

Το Σχέδιο εξετάζει τρία σενάρια πλημμυρών ένα ήπιο, ένα μέσο και ένα ακραίο θα μπορούσε να πει κανείς και για κάθε σενάριο γίνεται η αντίστοιχη εκτίμηση των επιπτώσεων που υπάρξουν. Έτσι αν εκδηλωθούν πλημμύρες σε όλες τις ζώνες κινδύνου της περιοχής, εκτιμάται ότι θα πλημμυρίσει έκταση  247 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο ήπιο σενάριο και 361 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο πιο ακραίο σενάριο που εξετάζεται.

Στο πιο ακραίο σενάριο σύμφωνα με το Σχέδιο στη χαμηλή ζώνη του Αχελώου εκτιμάται πολύ υψηλός κίνδυνος εκτιμάται στον οικισμό Νεοχώρι, στα βόρεια του οικισμού Κατοχή, καθώς και στις πεδινές εκτάσεις βορειανατολικά του οικισμού Πλατάνια. Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στους οικισμούς Κουβαράς, Κυψέλη, Στράτος, Σταθμός Αγγελοκάστρου, Γουριά, Μάστρο, και Κατοχή, καθώς και στα ανατολικά του οικισμού Ρίγανη και στα νοτιοανατολικά της Τριχωνίδας.

Στις περιοχές της Ναυπακτίας υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εκτιμάται δυτικά της συμβολής του Μόρνου με την ΕΟ Ιτέας-Αντιρρίου, και από τον οικισμό Μαλαμάτα έως το ύψος του οικισμού στα δυτικά της κοίτης. Επίσης υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται, στα δυτικά της πόλης της Ναυπάκτου, από το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο, έως την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, από την υπερχείλιση του ρέματος Βαρειά, καθώς και στα ανατολικά της πόλης, στα δυτικά των εκβολών του ρέματος Σκάλας.

Στην περιοχή  του Ευήνου, πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στους οικισμούς Ευηνοχώρι και Κοκώρη, καθώς και στην συμβολή του ρέματος Κουρκουτά με τον Εύηνο Ποταμό, ενώ υψηλός στους οικισμούς Γαλατάς, Πέραμα και νότια του οικισμού Περιθώρι, καθώς και εντός της πόλης του Μεσολογγίου, ανάντη της συμβολής ΕΟ Ναυπάκτου και ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Μέτριος κίνδυνος επίσης εντοπίζεται ανάντη της συμβολής του ρέματος Αγριλιά με την Ιόνια Οδό και στους οικισμούς Τρίκορφο, Άγιος Γεώργιος και Νέα Καλυδώνα.

Στην περιοχή της Αμφιλοχίας εμφανίζεται μέτριος κίνδυνος σε ορισμένα τμήματα της ροής των ρεμάτων Ξηρόρεμα και Χάβος στις συμβολές τους με την Ιόνια Οδό και στους οικισμούς Κρίκελλος και Μπούκα.

Στην περιοχή της Βόνιτσας και στις ζώνες των ρεμάτων Βουτουμιάς και Νήσσης εκτιμάται υψηλός κίνδυνος σε τμήμα της πόλης της Βόνιτσας, δυτικά του Κέντρου Υγείας.

Στη ζώνη του ποταμού Ίναχος, εκτιμάται υψηλός κίνδυνος στον οικισμό Θύαμος και στα ανατολικά του οικισμού Νέα Μαλεσιάδα, ενώ μέτριος στο τμήμα του ποταμού Ινάχου στο ύψος του οικισμού Νέο Χαλκιόπουλο.

Χάρτες πλημμύρας

 

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr