Προσδοκούν περισσότερους φοιτητές τα Τμήματα της Γεωπονικής

Με την έναρξη της υποβολής των Μηχανογραφικών 2024, ανακοινώθηκε και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για κάθε τμήμα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.Η ανακοίνωση της τελικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα επί της ουσίας επιβεβαίωσε όλα όσα είχαν ειπωθεί από την πρώτη στιγμή, που δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών με τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική. Τελικά οι ΕΒΕ δεν είχαν θεαματικές αλλαγές, ωστόσο δεδομένων των φετινών βαθμολογιών που επηρεάστηκαν από τα δύσκολα θέματα και οι παραμικρές υποχωρήσεις σε μόρια παίζουν τον ρόλο τους.

Πώς διαμορφώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει αντίστοιχα βάση εισαγωγής και για το ή τα εμπλεκόμενα Ειδικά Μαθήματα με συντελεστή από 70% έως 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.

Οι ΕΒΕ στα Τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου

Στα Τμήματα της Γεωπονική Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία οι ΕΒΕ διαμορφώνονται ως εξής: Τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγρίνιο), Γεωπονίας (Μεσολόγγι) και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), έχοντας επιλέξει ως συντελεστή τον κατώτερο (0,80) η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πηγαίνει στο 9.59, ενώ το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) με συντελεστή 0,85 θα έχει ΕΒΕ στα 10.19.

Προξενεί βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας ως νεοϊδρυθέν Τμήμα δεν έχει το μικρότερο δυνατό συντελεστή. Και αυτό γιατί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του Τμήματος για δεύτερη χρονιά στο μηχανογραφικό, καθώς πέρυσι είχε μόνο 13 επιτυχόντες –σε σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων- προερχόμενοι όλοι από τα ΕΠΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Τμήμα δεν έχει αντιστοιχία με άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα και μοιραία ως νεοϊδρυθέν Τμήμα, άρα όχι και τόσο γνωστό στους υποψηφίους, δεν είχε ζήτηση. Η εκτίμηση που υπάρχει πως λόγω των χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων φέτος θα «προκύψουν» περισσότεροι φοιτητές στα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής μπορεί να έχει μια κάποια ρεαλιστική βάση, αλλά δεν παύει να είναι πολύ σχετική, μέχρι τουλάχιστον να αποδειχθεί στην πράξη…

Οι εισακτέοι και οι κενές θέσεις

Στα πανεπιστημιακά τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία ο αριθμός των εισακτέων παραμένει ο ίδιος σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται σε 491 συνολικά στα τέσσερα τμήματα.
Αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα:
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 100
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 150
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 121
Ωστόσο το πρόβλημα της Γεωπονικής Σχολής δεν είναι ο αριθμός των εισακτέων, αλλά η πολύ μικρή ζήτηση των Τμημάτων με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την ΕΒΕ οι περισσότερες θέσεις να παραμένουν κενές τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα πέρυσι καλύφθηκαν από επιτυχόντες περί τις 180 θέσεις συνολικά, από τις 490 προσφερόμενες και έτσι οι θέσεις που έμειναν κενές ανέρχονται περίπου στο 63% του συνόλου. Μοναδική εξαίρεση στη ζήτηση είναι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που καταφέρνει να παρουσιάζει μια τέτοια ζήτηση που καλύπτει με επιτυχόντες το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι π.χ. πέρυσι είχε με διαφορά μεγαλύτερη βάση εισαγωγής (13.760 μόρια) τη στιγμή που οι βάσεις των υπολοίπων Τμημάτων της Σχολής κυμαίνονται από 8.000 έως 9.700 μόρια.

Σε κάθε περίπτωση κατάσταση με ακάλυπτο το 60% των θέσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Ήδη σε κύκλους του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν «ψίθυροι» για συγχωνεύσεις και λουκέτα στα Τμήμα με πολύ μικρό αριθμό φοιτητών, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό (ακόμη) επισήμως. Έτσι η πρόκληση της προσέλκυσης νέων φοιτητών μοιάζει έχει σχεδόν επείγοντα χαρακτήρα. Δυστυχώς η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να έμοιαζε από όλους ως κάτι επιθυμητό και κάτι που ταίριαζε με το παραγωγικό προφίλ της περιοχής, ωστόσο στην πράξη μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο φαίνονταν εκ πρώτης όψεως, καθώς μεγάλο ποσοστό φοιτητών φαίνεται να προτιμά αντίστοιχα Τμήματα σε άλλα Πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr