Φεύγει (;) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έρχεται η «Faria Renewables»
Ανακατατάξεις παρατηρούνται στα πλείστα όσα σχέδια που υπάρχουν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας.
Ο λόγος αρχικά για πλωτά φωτοβολταϊκά που σχεδιάζει η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Πρόκειται για έναν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 120 MW στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου και έναν ακόμη ισχύος 42 MW στην Τεχνητή Λίμνη Στράτου. Οι εν λόγω επενδύσεις προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα πολλές αντιδράσεις από φορείς της περιοχής, ενώ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), υπήρξε ένα ομόθυμο «όχι» από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (τοπικές Κοινότητες, Δήμοι, Περιφέρεια) που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν.
Έχασε η ΤΕΡΝΑ τις βεβαιώσεις από τη ΡΑΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερες οι επενδύσεις αυτές είχαν πάρει βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ και απέμενε το κρισιμότερο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Πρόσφατα όμως οι επενδύσεις αυτές «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη των ενεργειακών επενδύσεων της ΡΑΕ, καθώς πλέον προβλέπεται αυτοδίκαιη παύση βεβαιώσεων που εκδίδονται για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, αν παρέλθουν άπρακτες ορισμένες προθεσμίες που προβλέπονται, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται η κάθε επένδυση.
Το αν τα εν λόγω σχέδια υπάρχει τρόπος να επανέλθουν ή αν μετά την πώληση της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Masdar» η εταιρεία αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της, δεν είναι γνωστό.
Έρχονται άλλοι στη λίμνη Στράτου
Όμως το… κενό που αφήνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ιδίως στη λίμνη Στράτου έρχονται να το… «καλύψουν» δύο άλλες εταιρείες που ήδη πήραν βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για να αναπτύξουν πλωτά φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για την «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» που έρχεται με ένα πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 10MW και την «SOLAR VENTURE 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» με ένα αντίστοιχο έργο ισχύος 8MW
Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για τα Κρεμαστά
Στην περίπτωση των τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ανακατατάξεις, αλλά αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και αυτό γιατί η «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» μετά την λίμνη Στράτου εμφανίζεται πλέον και στη λίμνη των Κρεμαστών με πρόταση για πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 10 ΜW.
Κατά τα λοιπά άλλα τέσσερις εταιρείες έχουν αυτή τη στιγμή βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για την ILIAKO POWER με σχέδιο για μονάδα ισχύος 115 MW, την «IRIDA 5 ΙΚΕ» με δύο σχέδιο ισχύος 25 MW το καθένα, την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ» με σχέδιο για πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 50MW και τέλος την «Π Β ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ» με πρόταση για μονάδα 3 MW.
Και γύρω – γύρω αιολικά
Η ευρύτερη περιοχή ωστόσο και ιδίως το τμήμα μεταξύ των λιμνών Καστρακίου και Κρεμαστών πολιορκείται από πολλές προτάσεις για τα αιολικά πάρκα, ενώ συνολικότερα στο κομμάτι των ΑΠΕ η «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» ένας από τους μεγάλους «παίχτες» στις ενεργειακές επενδύσεις φαίνεται ότι έχει έρθει στην Αιτωλοακαρνανία με πολλές προτάσεις. Μια από αυτές αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου (που θα συνοδεύεται και από μπαταρίες) ισχύος 31,5 MW στην περιοχή της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων και στη θέση «Στενά». Ενώ μια παρόμοια, αλλά ακόμη μεγαλύτερη πρόταση, έχει καταθέσει η ίδια εταιρεία για αιολικό πάρκο 81 MW στη Δ.Ε. Πλατάνου στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Πάντως ότι αυτή την «καταιγίδα» των προτάσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη «διαβάζει» πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας.
Πρόσφατα στη Βουλή ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας ειδικά για την περιοχή εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κορεσμός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θα πρέπει να τα δούμε σε σχέση με την έκταση του Δήμου» σχολίασε ο Υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε πως «με βάση τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό, αυτού του είδους το μέγεθος (σ.σ που είναι εγκατεστημένο) με τίποτε δεν μπορεί να αιτιολογεί κορεσμό». Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός ανάγεται στο 2008 και δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί με το ΥΠΕΝ να υποστηρίζει πάντως ότι θα έρθει καινούργιος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ.
Ποια είναι η Faria Renewables
Η Faria Renewables, συστάθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2023 και έκτοτε έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.
Ο πλειοψηφικός μέτοχος της είναι το Capenergie 5 το οποίο είναι fund 5ης γενιάς της γαλλικής Omnes Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχει μειοψηφικά το Faria Group, μία ελληνική εταιρεία με ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα των ΑΠΕ.
Στην Ελλάδα ειδικότερα η εταιρεία έχει υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά 40 MW, με την προοπτική μέχρι το τέλος του 2024 να ξεπεράσει τα 200 MW, σε αιολικά και φωτοβολταικά, μέσω εξαγορών και αυτόνομης ανάπτυξης και με μεσοπρόθεσμο στόχο σε ορίζοντα πενταετίας να διαθέτει projects σε λειτουργία 350 MW.
Ήδη πάντως σε επίπεδο βεβαιώσεων παραγωγού το χαρτοφυλάκιό της εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τα 2 GW.Στα σχέδια της εταιρείας είναι και η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ελλάδα.