Δυτική Ελλάδα: Μικρότερο βάρος στo μεταναστευτικό

Λιγότερα από 600 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ήλιος», εντελώς διαφορετική εικόνα στη νόμιμη μετανάστευση με χιλιάδες άδειες διαμονής σε εκκρεμότητα

Τη μικρότερη δυνατή επίπτωση τηρουμένων των αναλογιών έχει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμοδίου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βεβαίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Δυτική Ελλάδα δεν ήταν ποτέ χώρος υποδοχής μεταναστευτικών ροών, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια που το πρόβλημα μαστίζει την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προωθήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο αυτό ισχύει σε μικρότερο βαθμό για τη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2024 του προγράμματος  «ΗΛΙΟΣ» που υλοποιεί ο  Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης  στη Δυτική Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα βρίσκονται 541 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα, που αφορά την υποστήριξη στέγασης και ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Μαζί με τα Ιόνια Νησιά η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται στις περιοχές της χώρας με τη μικρότερη κατανομή, όταν για παράδειγμα στη γειτονική Ήπειρο ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 2.500. Ενώ το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί για την περιοχή έχουν ιδιαίτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφεται, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης, αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 122%, ενώ στη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου (Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 204) έχουν προωθηθεί από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας σχεδόν 38.000 άτομα.

Έτσι οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στη Δυτική Ελλάδα είναι μόλις 388.  Αυτό εξηγείται βεβαίως από το γεγονός ότι στη Δυτική Ελλάδα επί της ουσίας δεν δημιουργήθηκαν ποτέ μεγάλες δομές φιλοξενίας μεταναστών. Ως γνωστόν στην Αιτωλοακαρνανία, αν και συζητήθηκε η προοπτική δεν δημιουργήθηκαν ποτέ δομές φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών ή αιτούντων άσυλο και έτσι οι μόνες δομές υπάρχουν στην Ηλεία και την Αχαΐα.  Στον Πύργο λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας (λιγότερα από 200 άτομα), ενώ στην Πάτρα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και πάλι όμως με μικρές δυνατότητες φιλοξενίας.

22.000 άδειες διαμονής σε εκκρεμότητα στην Αποκεντρωμένη

Εντελώς διαφορετική όμως είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε όλη τη χώρα πάνω από 1,3 εκατ. αιτήσεις αρχικής χορήγησης και ανανέωσης της άδειας διαμονής. Σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, έχουν καταγραφεί περίπου 48.000 αιτήσεις αρχικής χορήγησης και περίπου 105.000 αιτήσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής. Μάλιστα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπάρχουν περίπου 22.000 άδειες διαμονής σε εκκρεμότητα. Η πλειοψηφία του αφορά αιτήσεις της τελευταίας διετίας, ωστόσο υπάρχουν μεταξύ αυτών και περίπου 1.300 της περιόδου 2017-2022, που ακόμη και σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στο τελευταίο 12μηνο μάλιστα οι εκδοθείσες άδειες διαμονής, είτε ως αρχικές αιτήσεις, είτε ως ανανεώσεις, ανέρχονται σε 8.500, πάντα σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ αυτές που απορρίφθηκαν δεν ξεπερνούν τις 1.000. Την περίοδο ωστόσο από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν σχεδόν 123.000 άδειες διαμονής (είτε ως αρχικές αιτήσεις, είτε ως ανανεώσεις) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr