«Φρενάρει» η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα

Αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ

Αύξηση 2,3%, κατέγραψε τον Ιούνιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων άνεργων της ΔΥΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον μήνα Ιούνιο 2024, ανήλθε σε 812.958 άτομα. Από αυτά 451.016 (ποσοστό 55,5%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 361.942 (ποσοστό 44,5%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ τον Ιούνιο υπήρχαν 67.245 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 2,3% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, πράγμα όχι και τόσο αναμενόμενο από την στιγμή που μιλάμε την περίοδο του τουρισμού. Ωστόσο αντίστοιχα κατά 2,3% μειωμένος είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Ειδικότερα σε ετήσια βάση αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων είναι μειωμένος κατά 6,9%, δηλαδή κατά 2.905 ανέργους. Ενώ αντίστοιχα η αύξηση των ανέργων από το Μάιο στον Ιούνιο του 2024 οφείλεται στο αύξηση κατά 6,6% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για λιγότερο από 12 μήνες.

Το ποσοστό της ανεργίας και οι προσδοκίες για τις τριετίες

Και στη Δυτική Ελλάδα και πανελλαδικά τα στοιχεία για την ανεργία το 2024, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δείχνουν ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας έχει πατήσει «φρένο» σε σχέση με το προσδοκώμενο.

Το ποσοστό ανεργίας το 2024 ίσως μειωθεί βραδύτερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, κάτι που αποτυπώνεται και στις τρέχουσες εκτιμήσεις επίσημων οργανισμών. Για το 2024, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,1% από 2,4% και προσδιορίζει το ποσοστό της ανεργίας στο 10,3%. Αν ανατρέξουμε στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού ο δείκτης της ανεργίας θα κινηθεί πλησίον της περιοχής του 10,6%.

Αν ο δείκτης ανεργίας παραμένει «κολλημένος» πάνω από το 10%, αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πορεία της οικονομίας και θα «φρενάρει» τις προσδοκίες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ειδικά εκείνων που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024. Όπως ορίζει ο νόμος, αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες, μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.

Ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καμφθεί, αν λάβουμε υπ΄όψιν και τη δεδομένη γήρανση του πληθυσμού, που επηρεάζει τα ποσοστά της ανεργίας καθώς αυτά δεν συνδέονται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα.

Ως γνωστόν οι γεννήσεις μειώνονται, η μερίδα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μικραίνει και μαζί μειώνεται το εργατικό δυναμικό που στηρίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν κενές όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας, πρόβλημα που πλέον αρκετοί επιμέρους κλάδοι της οικονομίας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ένταση. Για αυτό είναι πάντα ζητούμενο για μια υγιή οικονομία είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr