Το… «τυράκι» για τις ΔΕΥΑ και οι δήμαρχοι που ψάχνουν τη… φάκα
Προς μια ΔΕΥΑ ανά νομό και με μεταβατική περίοδο για τους Δήμους χωρίς ΔΕΥΑ
Εν αναμονή της τελικής πρότασης Υπουργείου Περιβάλλοντος τελούν οι δήμοι της χώρας αναφορικά με το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αύριο, Πέμπτη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα ενημερωθεί σχετικά από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκύλακάκη, ωστόσο προ ημερών μέσω συμβούλου του υπουργού το προεδρείο της ΚΕΔΕ έλαβε μία άτυπη ενημέρωση και ένα γενικό περίγραμμα αναφορικά με τη βελτιωμένη πρόταση του Υπουργείου επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικές προθέσεις είχαν εγείρει πολλούς φόβους ότι θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα από τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ενημερώνοντας το ΔΣ της ΚΕΔΕ το Υπουργείο φαίνεται να καταλήγει σε πρόταση για μία ΔΕΥΑ ανά νομό και με συζήτηση για δεύτερη ανάλογα με τυχόν τοπικές ιδιαιτερότητες. Η διοίκηση των νέων μεγαλύτερων σχημάτων θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους δήμους, πράγμα που εκτιμάται ως πολύ σημαντικό από την πλευρά των δήμων, αν και απομένει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς των νέων σχημάτων, δηλαδή αν θα πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες ή άλλου τύπου νομικά πρόσωπα. Επίσης το Υπουργείο προτίθεται να δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος για το ενεργειακό κόστος. Τέλος, για τους δήμους που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ, αλλά υπηρεσία ύδρευσης προτείνεται μία μεταβατική περίοδος δύο ετών έτσι ώστε να γίνει απογραφή και χαρτογράφηση των δικτύων και να ενταχθούν σε μεταγενέστερη φάση στις μεγαλύτερες ΔΕΥΑ που στο μεταξύ θα έχουν δημιουργηθεί.
Γ. Παπαναστασίου: Βελτιωμένη πρόταση, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε το τελικό κείμενο
«Η πρόταση για τις ΔΕΥΑ είναι πολύ διαφοροποιημένη από την αρχική» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου εκτιμώντας ότι πλέον η Κυβέρνηση δεν μιλάει για συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα κατάσταση. Ωστόσο χωρίς να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα το επεξεργαστεί η ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αγρινίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν ακόμη» και πως μέχρι τότε η αυτοδιοίκηση πρέπει να κρατά μικρό καλάθι. «Υπάρχει ένα “τυράκι”» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαναστασίου «και ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η φάκα….» «Το “τυράκι” είναι τα 250 εκατομμύρια ευρώ που είναι μόνο για φέτος ή αλλιώς θα χαθούν και με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στο παιχνίδι οι δήμαρχοι που έχουν υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ και λένε «πότε θα έρθει επιτέλους ο νόμος» ενώ οι υπόλοιποι δήμαρχοι που δεν έχουν υποχρεωμένες ΔΕΥΑ να λένε “πως αν έρθουν όλοι αυτοί που χρωστάνε σε μία ΔΕΥΑ που δεν έχει θέματα τι θα γίνει;”
Αναφορικά με τα χρέη των ΔΕΥΑ ο Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε πώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε όχι από τους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ, γιατί αυτοί χρηματοδοτήθηκαν για το ενεργειακό κόστος, αλλά από το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτήθηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες και για τα δύσκολα σημεία του επικείμενου σχεδίου. Υπάρχουν και υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ, όπως αυτή του Μεσολογγίου, και Δήμοι που έχουν υπηρεσία ύδρευσης και όχι ΔΕΥΑ, όπως το Θέρμο, το Ξηρόμερο, η Βόνιτσα, αλλά και καλά παραδείγματα τηρουμένων των αναλογιών όπως η ΔΕΥΑ Αγρινίου. Εξάλλου και οι ιδιαιτερότητες του νομού με την τόσο μεγάλη έκταση, οπωσδήποτε επιτρέπουν να εξεταστεί και το «παράθυρο» που φαίνεται πως υπάρχει για ύπαρξη δύο ΔΕΥΑ σε ένα νομό. Σύντομα λοιπόν θα ανοίξει η κουβέντα και για το πώς θα εφαρμοστούν οι κυβερνητικές προτάσεις στην περίπτωση των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας.