Έντονος προβληματισμός υπάρχει στο δήμο Αγρινίου για την παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί και έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της στάθμες της λίμνης Τριχωνίδας.
Ωστόσο εκτός από την ανομβρία τίθεται και το ζήτημα της μη ορθολογικής λειτουργίας του ευρύτερου υδραυλικού συστήματος Τριχωνίδα – Λυσιμαχεία – Δίμηκος – Αχελώος από το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα θυροφράγματα μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας έχουν πάψει να λειτουργούν και έχουν αντικατασταθεί από ένα παράνομο bypass που έχει δημιουργηθεί μεταφέροντας νερό από την Τριχωνίδα στη Λυσιμαχεία.
Το bypass και τα χωράφια που αποκαλύπτονται
Το θέμα έθεσε με ερώτηση του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Πάνος Καψάλης ρωτώντας για τις ενέργειες του δήμου Αγρινίου προς τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα αυτό. Η διαχείριση των υδάτων είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υδάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Δημήτρη Τζιώλη, ο οποίος παρατήρησε ότι το θυρόφραγμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη της Τριχωνίδας και να αποκαλυφθούν γαίες στις παραλίμνιες περιοχές που εκμεταλλεύονται αγρότες της περιοχής. Παλαιότερα μάλιστα σύμφωνα με το Δ. Τζιώλη η νομαρχία είχε υιοθετήσει αυτή την πρακτική και είχε προβεί σε παραχώρηση γαιών σε καλλιεργητές της περιοχής. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί, καθώς με τα φερτά υλικά από το χείμαρρο της Ερμίτσας στη Λυσιμαχεία, αυτή κοντεύει να κοπεί στα δύο. Το πρόβλημα είναι δύσκολο, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζιώλη και πρόσθεσε πώς λύσεις θα προκύψουν μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχει γίνει με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το οποίο θα υποδείξει την κατώτερη στάθμη της λίμνης που θα εκληφθεί ως κόκκινη γραμμή, αλλά και μέσα από το master plan που εκτελεί η Περιφέρεια για τη διαχείριση όλου του υδραυλικού συστήματος.
Ο ΤΟΕΒ Παμφίας δεν μπορεί πλέον να αντλήσει νερό
Στο παράνομο bypass εντόπισε και ο Γιάννης Φαρμάκης το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον και ο ΤΟΕΒ Παμφίου μετά από την πτώση της στάθμης της Τριχωνίδας έχει πρόβλημα στο να αντλεί νερό από τη λίμνη. «Πρέπει να κλείσουμε το παράνομο bypass και να λειτουργήσουν οι πόρτες για να ρυθμίζεται η στάθμη των λιμνών, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Φαρμάκης προσθέτοντας πως η λίμνη Λυσιμαχεία το καλοκαίρι έχει «φορτίο» νερού, καθώς όλα τα στραγγιστικά από τον κάμπο του Αγρινίου καταλήγουν εκεί, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανά διαστήματα κλείνει η σήραγγα της Λυσιμαχείας προς τη διώρυγα Δ20, να «πνίγονται» χωράφια στην περιοχή των Καλυβίων και του Δοκιμίου.
Το μόνο θετικό πάντως που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσεις σε μεγάλο βαθμό στην εκβάθυνση του Δίμηκου, που εκτονώνει το σύστημα Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας προς την πλευρά του Αχελώου. Παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που «τρέχει» μέσα από την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη «διερεύνηση της υδραυλικής συμπεριφοράς και προτάσεις ρύθμισης του υδροδυναμικού συστήματος των λιμνών Λυσιμαχείας και Τριχωνίδας».
Το παράνομο bypass βέβαια μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς αρμόδιος δεν μπήκε στη διαδικασία να επιβάλλει την νομιμότητα. Ενδεχομένως τώρα αυτό να γίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανομβρίας που δυστυχώς εκτιμάται ότι θα υπάρχει πιο συχνά στο μέλλον.