Smart Cities: Εντάχθηκαν οι Δήμοι Θέρμου, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας

Την ένταξη 52 δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» ανακοίνωσαν σήμερα, 25 Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των δήμων συγκαταλέγονται οι Δήμοι Θέρμου
(230.000 ευρώ ευρώ), Ξηρομέρου (329.436,40ευρώ) και Αμφιλοχίας (479.883,60ευρώ).

Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα

Μόλις 52 από τους 332 δήμους της χώρας έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο πρόγραμμα Smart Cities για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, μέσα σε διάστημα τριών ετών από την ανακοίνωσή του και δύο χρόνων από την επίσημη έναρξή του.

Οπως επισημάνθηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ένταξη των δήμων στη δράση με ομιλητές τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, έως και σήμερα είχαν καταθέσει φακέλους 312 δήμοι, ενώ είκοσι δήμοι δεν κατέθεσαν καν φάκελο. Ωστόσο η υποστελέχωση των ΟΤΑ Α’ Βαθμού σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού Πληροφορικής φαίνεται ότι οδηγεί σε καθυστερήσεις ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι:
217 δήμοι έχουν λάβει επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία.
181 δήμοι έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της αξιολόγησης.
58 δήμοι έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της αξιολόγησης μαζί με τις εγκρίσεις των διακηρύξεων. Από αυτούς οι 52 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, αλλά έξι δήμοι απορρίφθηκαν. Οπως μάλιστα διευκρινίστηκε την Τετάρτη δεν υπάρχει η δυνατότητα επανακατάθεσης φακέλου προτάσεων από τους συγκεκριμένους δήμους. Φαίνεται όμως πως οι καθυστερήσεις δε σταματούν σε αυτό το στάδιο καθώς στη δημοπράτηση έργων έχουν προχωρήσει μόνον έξι δήμοι και αυτοί περί τους τρεις μήνες μετά την ένταξή τους.

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις

Οπως έχει επισημανθεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από αιρετούς, μεγάλο μέρος των ελλιπών φακέλων αποδίδεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απορρόφησε από τους δήμους περίπου 90 στελέχη για διάστημα 3 + 3 ετών, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνοται μέσω των δήμων, αλλά να δουλεύουν για το κεντρικό κράτος αφήνοντας στους ΟΤΑ ένα δυσαναπλήρωτο ψηφιακό κενό.

Σε ερώτηση για το εάν η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τις χαμηλές επιδόσεις των δήμων στη μετάβασή τους προς το «εξυπνότερο», ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι έχει συσταθεί ήδη ομάδα τεχνικής βοήθειας, η οποία ωστόσο απαρτίζεται από περίπου δέκα άτομα για ένα σημαντικό αριθμό δήμων, όπως προκύπτει και από τις περιπτώσεις από τις οποίες έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία. Οι καθυστερήσεις μάλιστα ειναι τέτοιες που από ορισμένους δήμους έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία από τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχουν παρασχεθεί.

Να σημειωθεί ότι τους ρυθμούς επιβραδυναν και οι δημοτικές εκλογές, από τις οποίες προέκυψαν σε πολλές περιπτώσεις και διαφορετικές δημοτικές αρχές. Πολλοί νέοι δήμαρχοι μάλιστα ζήτησαν τροποποίηση των προτάσεων ή διαφορετικό μείγμα έργων χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάντως, είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν προχωρήσει στα επόμενα στάδια εκατό δήμοι και μέχρι το τέλος του 2024, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο αυτών.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr