23 σημεία στις ελληνικές θάλασσες έχουν προταθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ως Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).
Μεταξύ των περιοχών που προτάθηκαν από πέρυσι βρίσκεται και ο Πατραϊκός Κόλπος και συγκεκριμένα η περιοχή στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, ουσιαστικά από το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου και δυτικότερα μέχρι περίπου την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου και λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) υποβλήθηκε άμεσα για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός έχει προσκρούσει σε πάμπολλες αντιδράσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη κι άλλες αδειοδοτήσεις πριν εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα με τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).
Αρχικά, ως γνωστόν, αντιδράσεις υπήρξαν από την Τουρκία, που στο πλαίσιο της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» αντιδρά σε περιπτώσεις υπεράκτιων αιολικών σε θαλάσσιες περιοχές της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου, της Ικαρίας, των Ψαρών ακόμη και της Δονούσας στις ανατολικές Κυκλάδες και στην συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις στην προτεινόμενη χωροθέτηση και από ξενοδόχους του Λασιθίου της Κρήτης.
Παρά τις καθυστερήσεις όμως που καταγράφονται στην υλοποίηση του όλου σχεδιασμού φαίνεται ότι εντείνεται πλέον η προσπάθεια έτσι ώστε να έρθουν όλες οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, για να υπάρξει ένα χωροταξικό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), έδωσε τελικά τη θετική του γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές, η περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου και των νότιων παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας εντάσσεται πλέον στις πρώτες περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα.
Τα βήματα που απομένουν μέχρι τότε το σχέδιο να αρχίσει να υλοποιείται είναι πολλά, καθώς θα πρέπει πρώτα η ΣΜΠΕ να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην συνέχεια να ξεκινήσει η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν τα υπεράκτια αιολικά. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει περιβαλλοντική αδειοδότηση για κάθε έργο, κάθε περιοχή ξεχωριστά, ωστόσο αυτό αν προϋπάρχει ένα εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο φαντάζει πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο. Προς το παρόν τα πρώτα θαλάσσια αιολικά στην Ελλάδα θα είναι τα δύο πάρκα στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, που θα προχωρήσουν πιλοτικά χωρίς διαγωνισμό.
Αρνητικά έχει γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ειδικότερα για την περίπτωση των αιολικών στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι προφανές ότι και για λόγους ναυσιπλοΐας λόγω του λιμανιού της Πάτρας, ο προτεινόμενος χώρος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα γειτνιάζει περισσότερο με την Αιτωλοακαρνανία.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάντως έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας έχει προβεί σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
Για παράδειγμα επισημαίνεται ότι η χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών στον Πατραϊκό Κόλπο είναι δυνητικά «πιεσμένη» εντός περιοχών μεγάλης διέλευσης επιβατικών πλοίων, ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, έρευνας και εκμετάλλευσης χερσαίων υδρογονανθράκων, διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου, 15 θεσμοθετημένων ακτών κολύμβησης και 13 διαφορετικών προστατευόμενων περιοχών, όπως επτά περιοχές Natura 2000, δύο Ramsar, και δύο Εθνικά Πάρκα, γεγονός που από μόνο του δεικνύει τη δυσκολία συνύπαρξης με άλλες δραστηριότητες.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, θεωρούμε ότι θα πρέπει πρωτίστως να ληφθούν υπόψη οι ως άνω επισημάνσεις, έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστεί η ζητούμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ Πατραϊκού Κόλπου, έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες συγκρούσεις με άλλες χρήσεις του συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου. Η μικρή απόσταση από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται ότι θα έχει επιπτώσεις στον παράκτιο τουρισμό. Επισημαίνεται επίσης ότι ο όλος σχεδιασμός θα έπρεπε να έπεται της θεσμοθέτησης του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, που ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί, όπως του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που επίσης δεν υπάρχει.
Τα θαλάσσια αιολικά θα πέσουν πάνω στον EastMed…
Τέλος αξίζει να σημειωθεί, και αυτό είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας του σχεδιασμού, ότι η προτεινόμενη περιοχή για θαλάσσια αιολικά στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας τέμνει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed (που πρόκειται να διέλθει από την περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας προς παραλιακή περιοχή του Γαλατά στην Αιτωλοακαρνανία κόντα στο δέλτα του Ευήνου). Μπορεί βεβαίως ο αγωγός αυτός, που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, τελικά να μην προχωρήσει ποτέ για γεωπολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους, ωστόσο από τη στιγμή που υπάρχει ακόμη στο τραπέζι είναι παράδοξα στην ίδια περιοχή να επιχειρείται να χωροθετηθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση προχειρότητας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί σε περιοχή δυτικά της Κρήτης και νότια των Αντικυθήρων, που έχει δεσμευθεί για έρευνες φυσικού αερίου και ταυτόχρονα επιχειρείται και η χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών.