H κυβέρνηση «πάτησε» πάνω στην ιδέα της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και προσαρμόζοντάς την στις δικές της σκοπιμότητες παρουσίασε το πρόγραμμα Απόλλων και το τιμολόγιο «Γαία» για τους αγρότες, αφήνοντας όλο το πεδίο ελεύθερο στον ηλεκτρικό χώρο της χώρας για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.
Έτσι όρους σύνδεσης η Ενεργειακή Κοινότητα, που θα καθιστούσε ουσιαστικά ενεργειακά αυτόνομους τους Δήμους, την Περιφέρεια και κυρίως τους ΤΟΕΒ -που έτσι θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους- δεν θα πάρει, καθώς η κυβερνητική επιλογή να πάρουν προτεραιότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο οι ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις είναι σαφής. Ο «Απόλλωνας», αν δεν ναυαγήσει, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% στις ενεργειακές ανάγκες Δήμων και Περιφερειών. Ενώ αν προχωρούσε η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, όπως είχε σχεδιαστεί σε βαθμό που βραβεύτηκε και από τον ΟΗΕ πριν καν υλοποιηθεί, η εξοικονόμηση θα έφτανε σχεδόν το 100%. Όμως η Κυβέρνηση συνέδεσε με Κάιρο την Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας…
Το πρόβλημα από τις κυβερνητικές επιλογές είναι ότι οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι ΤΟΕΒ διαχειρίζονται δημόσιες υποδομές, αντλιοστάσια ύδρευσης, αρδευτικά κανάλια, οδοφωτισμός κτλ. Μάλιστα πολλές από αυτές τις υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές, δηλαδή πληρώνονται απ’ ευθείας από τους πολίτες. Και είδαμε με την ενεργειακή κρίση όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας να προχωρούν σε αυξήσεις των τιμολογίων τους. Αν όμως είχε λυθεί το ενεργειακό ζήτημα, θα μπορούσαμε να μιλάμε ακόμη και για μειώσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων θα βοηθούσε στη συντήρηση όλων αυτών των υποδομών, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο, αν αναλογιστούμε την επί δεκαετίες εγκατάλειψη των αρδευτικών δικτύων.
Η επιλογή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος είναι σαφής από την Κυβέρνηση. Και το «παιχνίδι» με τους όρους σύνδεσης που δεν δίνονται για ενεργειακές κοινότητες δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ «χοντρό» και φτάνει μέχρι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι με βάση δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου -που δεν έχουν διαψευστεί από καμία πλευρά- ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο πήγε ο ίδιος μαζί με μια ομάδα τοπικών επιχειρηματιών στο τότε υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο τελευταίος του είπε ότι είναι δύσκολο να δοθεί άδεια και την επομένη άναψε το πράσινο φως για να φτιάξει πάρκο στην ίδια περιοχή, ο επιχειρηματίας Ρόκας, ο οποίος τυγχάνει φίλος του πρωθυπουργού. Όλα αυτά σύμφωνα με δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν.
Το… δυστύχημα για τους φορείς της περιοχής είναι ότι δεν μπόρεσαν να πείσουν ότι η Δυτική Ελλάδα άξιζε μια εξαίρεση στο ζήτημα της ενέργειας. Η Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα! Περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ σε περιφερειακό επίπεδο σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα. Την ίδια ώρα η Δυτική Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και όλοι οι κυβερνώντες παραδέχονται το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής.
Ως αντιστάθμισμα λοιπόν η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για το ενεργειακό εγχείρημα των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν το θέλησε. Και ούτε πιέστηκε ιδιαίτερα από ένα σημείο και έπειτα. Κάτι ψέλλισαν ορισμένοι, αλλά το «παιχνίδι» ουσιαστικά παίζεται στο ποιοι ιδιώτες θα πάρουν όρους σύνδεσης και ποιοι όχι, και όχι στο να δοθεί προτεραιότητα στις δημοσίου συμφέροντος επενδύσεις.
Δ.Π.