Επαναδημοπρατείται το έργο του ΓΟΕΒ Αχελώου

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός με απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ

Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή των συμβάσεων για τα έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Λεσινίου, Κατοχής και Νεοχωρίου, καθώς πρόσφατα αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των διαγωνισμών που «έτρεξε» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοπρατήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο το έργο που αφορά το ΓΟΕΒ Αχελώου και χρηματοδοτείται επίσης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με 2,2 εκατ. ευρώ. Η «προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης – τηλεεποπτείας υδατικού ισοζυγίου σε υφιστάμενες υποδομές έγγειων βελτιώσεων του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου» δημοπρατήθηκε μαζί μετά έργα των ΤΟΕΒ, ωστόσο η διαγωνιστική διαδικασία ακυρώθηκε μετά από απόφαση της απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) σε προδικαστική προσφυγή της «ΤΕΧΝΩΡ engineering», που συμμετείχε στη διαδικασία.

Ήδη από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκαν οι όροι της νέας διακήρυξης του έργου, το οποίο οδεύει προσεχώς σε επαναδημοπράτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης, διαχείρισης του νερού και εποπτείας του δικτύου. Επομένως «ακουμπούν» πάνω στο μεγάλο πρόβλημα των ΤΟΕΒ που έχει να κάνει με συντήρηση και το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των δικτύων.

Τι αφορά το έργο του ΓΟΕΒ Αχελώου

Το έργο για την «προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης τηλεεποπτείας υδατικού ισοζυγίου σε υφιστάμενες υποδομές έγγειων βελτιώσεων, Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου» αφορά:

1. Ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας του δικτύου που αποτελείται από 35 Τοπικούς Σταθμούς Μέτρησης Ανοικτού Καναλιού, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχα αντλιοστάσια καθώς και συστήματα συναγερμού και εποπτείας του εσωτερικού των εγκαταστάσεων με άμεση ειδοποίηση μέσω αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας
2. Έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την ενεργειακή διαχείριση του συστήματος, την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
3. Ένα σύστημα ορθής ή έξυπνης άρδευσης με αξιοποίηση τεχνολογιών ασύρματης ζεύξης που θα επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μετρήσεων που αφορούν την υγρασία και τη θερμοκρασία εδάφους και αέρα με χρήση σχετικών αισθητήρων. Το σύστημα θα περιλαμβάνει εκτός από τους κόμβους (αισθητήρες) και μετεωρολογικούς σταθμούς που θα παρέχουν μετρήσεις περιβάλλοντος.
4. Δίκτυο επικοινωνιών για την τηλεπικοινωνία των Τοπικών Σταθμών Μέτρησης Ανοικτού Καναλιού αποτελούμενο από το απαραίτητο υλικό και λογισμικό επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr