Ούτε στο 20% του Αγρινίου οπτική ίνα

Στα 58,46 Mbps η μέση ταχύτητα στη Δυτική Ελλάδα

Έως και 10 φορές ταχύτερα «σερφάρει» στο διαδίκτυο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη από την περιφέρεια. Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο από ενσύρματα δίκτυα σε περιοχές της Αττικής ξεπερνά τα 100 Μbps, ενώ σε απομακρυσμένα νησιά ή περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας Καρδίτσας οι ταχύτητες είναι κοντά στα10 Μbps. Τα στοιχεία αυτά περιέχει η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), και παρουσιάζουν τον «ψηφιακό μεσαίωνα» που ζουν οι περιφέρειες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οικισμοί που βρίσκονται κυρίως στο ορεινό ή και νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας είναι οι «χαμένοι» της κοινωνίας των Gigabit στη χώρα μας. Επίσης, ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που διαβιούν στην εποχή του… χαλκού. Αιτία φυσικά είναι το γεγονός ότι οι υποδομές ευρωζωνικότητας (οπτικές ίνες) δεν έχουν αναπτυχθεί. Εξάλλου τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων φτάνει στο 63.99%, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 38.41%.

Στα 62,7 Mbps η μέση ταχύτητα στη χώρα

Αναφορικά με το σύνολο της επικράτειας, η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου αναφέρει ότι με βάση τις δικές της μετρήσεις (σύστημα «Υπερίων») η μέση ταχύτητα πρόσβασης στη χώρα μας από σταθερό σημείο καταγράφεται σε 76,91 Mbps.H ΕΕΤΤ ωστόσο παραθέτει και τα στοιχεία της Ookla, τα οποία δείχνουν χαμηλότερες ταχύτητες σερφαρίσματος στο διαδίκτυο στην Ελλάδα. H αμερικανική εταιρεία θεωρεί ότι η μέση ταχύτητα στο σύνολο της επικράτειας είναι στα 62,7 Mbps, αισθητά χαμηλότερο από εκείνο της ΕΕΤΤ. Η αξιολόγηση αυτή της Ookla θεωρείται περισσότερο αξιόπιστη καθώς βασίζεται σε σχεδόν 3,3 εκατ. μετρήσεις της ταχύτητας, ενώ της ΕΕΤΤ σε περίπου 15.000 μετρήσεις.

Σε σύνολο 324 δήμων, μόνον οι 77 «σερφάρουν» με ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, σερφάρουν με ταχύτητες κάτω των 50 Mbps. Για παράδειγμα πόλεις που παραμένουν στην εποχή του χαλκού είναι η Πάτρα (49,5 Mbps μέση ταχύτητα), η Ναύπακτος (41 Μbps), η Κοζάνη (39,5 Μbps), κ.ά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας «Υπερίων», μόλις δυο Περιφέρειες τρέχουν με ταχύτητες κάτω από τα 50 Mbps, και τους κατοίκους σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο να ζουν στην… «εποχή του χαλκού», ενώ λίγο πάνω από το όριο βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα, με την ταχύτητα να μετριέται στα 58,46 Mbps κατά μέσο όρο.

«Υπερίων»: 47,4 Mbps σε ΑDSL συνδέσεις και 63,1 Mbps σε VDSL η μέση ταχύτητα στην Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ στην Αιτωλοακαρνανία η μέση ταχύτητα σε ΑDSL συνδέσεις είναι 47,4 Mbps, για VDSL συνδέσεις 63,1 Mbps, ενώ η ταχύτητα των 100 Mbps συνάνταται μόνο στα ελάχιστα σημεία όπου υπάρχει διαθεσιμότητα οπτικής ίνας, αλλά και πάλι σε άλλες περιοχές της χώρας, η ταχύτητα της οπτικής ίνα είναι μεγαλύτερη 192 Mbps στην Αττική, 157 Mbps στην Αχαΐα, 200 Mbps στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα.
Σε επίπεδο δήμων οι μετρήσεις στο «Υπερίων» για τις συνδέσεις VDSL δείχνουν ταχύτητα 90 Mbps στο Αγρίνιο, 32,6 Mbps στη Ναυπακτία και μόλις 11 Mbps στο Δήμο Μεσολογγίου (με πολύ μικρό όμως αριθμό συνδέσεων που έχουν μετρηθεί).

Το ζήτημα για να «φύγουν» από την εποχή του χαλκού πολλές περιοχές της χώρας είναι πως πρέπει να επεκταθεί το δίκτυο των οπτικών ινών, το οποίο σήμερα υπάρχει ως «δείγμα» στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Η εικόνα του χάρτη της ευρυζωνικότητας στο gov.gr είναι απολύτως περιγραφική του προβλήματος. Για παράδειγμα στην πόλη του Αγρινίου διαθεσιμότητα internet Fiber to the Home υπάρχει σε μικρό μέρος του αστικού ιστού της πόλης, που οριοθετείται μέσα σε ένα κύκλο από τις οδούς Βαρνακιώτη και Σκόπα νότια, μέχρι το μέσο περίπου της Παπαστράτου βόρεια, τις οδούς Αναστασιάδη και Τσικνιά δυτικά και τις οδούς Παναγοπούλου και Μακρή ανατολικά. Αυτός ο κύκλος δεν είναι ούτε 20% της πόλης!

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην Ναύπακτο, με την οπτική ίνα να είναι διαθέσιμη μόνο σε ένα μέρος του ανατολικού τμήματος της πόλης, ενώ στο Μεσολόγγι η οπτική ίνα καλύπτει μόνο το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Για την επέκταση του δικτύου οι δήμοι, όπως και ο Δήμος Αγρινίου, έχουν πολλές ενστάσεις, όχι βεβαίως για την χρησιμότητά του, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα έργα. Συγκεκριμένα ο Δήμος Αγρινίου, τουλάχιστον επί του παρόντος, έχει θέσει βέτο την επέκταση της οπτικής ίνας – fiber στο κέντρο του Αγρινίου και αυτό γιατί όπου έγιναν τέτοια έργα στο παρελθόν δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές και κυρίως δεν έγιναν οι αποκαταστάσεις των δρόμων με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο χάρτης της οπτικής ίνας στο Αγρίνιο 

agrinio-ina

Η οπτική ίνα περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος του αστικού ιστού του Αγρινίου
agrinio-ina-1H διαθεσιμότητα οπτικής ίνας στο Μεσολόγγιmesologgi-ina
H διαθεσιμότητα οπτικής ίνας στη Ναύπακτο

nafpaktos-ina

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr