Δυτική Ελλάδα: Κύρια αγορά οι Γερμανοί, ακολουθούν Βρετανοί και Γάλλοι

Λιγότεροι επισκέπτες, παρόμοιες εισπράξεις το 2023

Μείωση διανυκτερεύσεων παρουσίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2023, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Tο 2023 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.136 χιλιάδες επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση +15,2% σε σύγκριση με το 2022 που είχαν πραγματοποιηθεί 31.367 χιλ. επισκέψεις.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχε πτώση 7,9% δηλαδή από τις 2,96 διανυκτερεύσεις του 2022, έπεσε στις 2,74 διανυκτερεύσεις το 2023.
Βέβαια αυτά τα στοιχεία ισχύουν για τους ξένους τουρίστες και όχι για τους εγχώριο τουρισμό που στη Δυτική Ελλάδα είναι αρκετά σημαντικός. Παρ’ όλα αυτά με δεδομένο ότι σε σχέση με τους Έλληνες τουρίστες, οι ξένοι συνήθως δαπανούν περισσότερα χρήματα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία (μεγέθη διανυκτερεύσεων και εισπράξεων, δαπάνη ανά διανυκτέρευση κτλ) της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με τις βασικές αγορές του τουρισμού.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η γερμανική είναι η κύρια αγορά ξένων τουριστών για τη Δυτική Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το 2023 οι επισκέψεις και οι διανυκτερεύσεις Γερμανών τουριστών στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23% και 27% αντίστοιχα οι εισπράξεις έμειναν στα ίδια επίπεδα εμφανίζοντας οριακή πτώση 2%. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από το γεγονός ότι ο μέσος όρος δαπάνης ανά επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήλθε το 2023 σε 373 € και της γερμανικής δαπάνης ανά επίσκεψη σε 595€. Άξιο επίσης αναφορά είναι ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων των Γερμανών επισκεπτών είναι διπλάσιος, συγκεκριμένα ανήλθε σε 10,5 διανυκτερεύσεις έναντι 4,9 του μέσου όρου της Περιφέρειας.

Η βρετανική αγορά εμφανίζεται στη δεύτερη θέση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ το 2023 από τη συγκεκριμένη αφορά υπήρξε αύξηση 10% στις επισκέψεις στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο οι εισπράξεις παρουσίασαν πτώση 9%. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η δαπάνη ανά επίσκεψη από το Ην. Βασίλειο διαμορφώθηκε σε 462 € έναντι 373 € του μέσου όρου της Περιφέρειας, ενώ η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση διαμορφώθηκε σε 70 € έναντι 77 € του μέσου όρου της Περιφέρειας. Τέλος και οι διανυκτερεύσεις των βρετανών τουριστών κινήθηκαν πάνω από το μέσο όρο της Περιφέρειας με 6,6 διανυκτερεύσεις έναντι 4,9.

Η γαλλική αγορά είναι η Τρίτη κατά σειρά στη Δυτική Ελλάδα, εμφανίζοντας όμως το 2023 πτώση 19% στις επισκέψεις, παραδόξως όμως ισόποση αύξηση στις εισπράξεις. Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση από την Γαλλία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 81€ έναντι 77€ του μέσου όρου της Περιφέρειας, ωστόσο από τους Γάλλους επισκέπτες καταγράφηκαν 4,0 διανυκτερεύσεις αντίστοιχα ενώ ο μέσος όρος διαμορφώθηκε σε 5 4,9 διανυκτερεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση παρά τη σημαντική μείωση των διανυκτερεύσεων στην Δυτική Ελλάδα για το 2023, οι εισπράξεις από τις τρεις προαναφερθείσες κύριες αγορές του εξωτερικού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συνολικά δηλαδή οι εισπράξεις από 68 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσίασαν μικρή πτώση το 2023 στα 67 εκατ. Βεβαίως εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το πληθωρισμό που «έτρεχε» το 2023 και σε κάποιο βαθμό «φούσκωσε» τις τουριστικές εισπράξεις παρά τη σημαντική μείωση των επισκέψεων από 165 χιλιάδες σε 143 χιλιάδες.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr