Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην γενέτειρά του

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πανηγύρισε και εφέτος την ιερά μνήμη του προστάτου και εφόρου της, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου, με επίκεντρο το Θέρμο και την ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στην γενέτειρα του μεγάλου Αγίου, το Μέγα Δένδρο.

Το απόγευμα της παραμονής, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου 2024, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή του Αρχιμ. Πολυκάρπου Μπόγρη, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφου και πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης.

Στην Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν οι Αναγνώστες και οι Ιερόπαιδες που συμμετέχουν στο Α’ Κατασκηνωτικό Τριήμερο Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που φιλοξενείται στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στη Ρίζα Ναυπακτίας. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά, που κάθε χρόνο γίνεται το επίκεντρο της εορτής του Προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και υποδέχεται τους προσκυνητές, όχι μόνο για να τους αναπαύσει, αλλά και για να τους προσφέρει προς προσκύνηση τον αδαμάντινο θησαυρό που έχει, τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά και την Ιερά Εικόνα του. Τόνισε, ότι η ανάδειξη αυτού του τόπου αποτελεί προτεραιότητα της Επισκοπικής του διακονίας για να αναβαθμισθεί και να λειτουργήσει ο προσκυνηματικός του χαρακτήρας, να υποδέχεται τους πιστούς και να τους προσφέρει όχι μόνο τον Άγιο, αλλά και τα μηνύματα που κήρυξε και για τα οποία μαρτύρησε.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο για την μέριμνά τους στην προετοιμασία της φετινής πανηγύρεως, καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου, Πρωτοπρ. Βασίλειο Λάμπο και τον Αρχιμ. Βασίλειο Αγγελάκη, που επιμελήθηκε την διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως. Ξεχωριστά αναφέρθηκε στο Κατασκηνωτικό Τριήμερο των Αναγνωστών και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και τον Γραμματέα της Επιτροπής, Αρχιμ. Πολύκαρπο Μπόγρη, «διότι αποδέχθηκαν την πρότασή μας να πραγματοποιηθεί στις Κατασκηνώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας το Α’ Κατασκηνωτικό Τριήμερο Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος και, όπως βλέπετε, σήμερα είναι κοντά μας περίπου 60 νέοι Αναγνώστες και Ιερόπαιδες που έχουν λάβει χειροθεσία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες τους.

Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτό είναι ένα φυτώριο από ευλαβείς νέους που διακονούν το Ιερό Βήμα και το Ιερό Αναλόγιο. Δεν είναι ακόμα κληρικοί, αλλά έχουν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα, ότι ομοιάζουν με τους Τρεις Παίδες εν Καμίνω, διότι μέσα στο καμίνι της ζωής, τα παιδιά αυτά αγωνίζονται για την πνευματική και την σωματική τους καθαρότητα και εύχομαι ο Άγιος Κοσμάς να τους εμπνέει, να προστατεύει την απόφαση τους να αναλάβουν αυτή την διακονία μέσα στην Εκκλησία και, γιατί όχι, να γίνουν στο μέλλον Κληρικοί. Οφείλουμε και πρέπει να φροντίζουμε για την διαδοχή μας και για αυτούς που θα παραλάβουν την σκυτάλη από εμάς. Ο θεσμός του Αναγνώστη στην τοπική μας Εκκλησία και στις άλλες Ιερές Μητροπόλεις σε αυτή τη βάση λειτουργεί».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε επίσης τους Ιερείς που συνόδευσαν τους Αναγνώστες από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και τον π. Ιωάννη Γκιάφη, Υπεύθυνο του Τομέα Αναγνωστών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την προετοιμασία και την οργάνωση του Κατασκηνωτικού Τριημέρου.Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, στον χώρο όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί τελέσθηκε δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, παρουσία των τοπικών αρχών.

Το μεσημέρι, ο Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με την καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου. Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Πριν τον Εσπερινό, στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος. Στην Ακολουθία του Εσπερινού και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι Αναγνώστες και οι Ιερόπαιδες που συμμετέχουν στο Α’ Κατασκηνωτικό Τριήμερο Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, εκπρόσωποι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, Πρόεδροι και εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων από την Αμερική, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr