Ενδοοικογενειακή βία: Κατά 21% αυξήθηκαν τα περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα το 2023

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Αστυνομίας

Το “τέρας” της ενδοοικογενειακής βίας αποτυπώνεται καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας με δεκάδες καταγγελίες. Η Ετήσια Έκθεση για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας το 2023 είναι άκρως αποκαλυπτική.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την δυσάρεστη πραγματικότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πίσω από κλειστές πόρτες, θύματα, βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη στα χέρια κακοποιητών. Τα νούμερα – που λένε πάντα την αλήθεια – δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις

Μέσα σε 12 μήνες τα θύματα έφθασαν τα 13.342 πανελλαδικά. Η πλειοψηφία αφορά σε γυναίκες που έφθασαν τις 9.886, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που σοκάρει. Οι άντρες θύματα ήταν 3.456. Η ηλικία όπου καταγράφονται τα περισσότερα θύματα είναι από 35 – 45 ετών ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά βίας και σε ανηλίκους. Σοκ όμως προκαλούν και οι αριθμοί για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα από την ενδοοικογενειακή βία. Σε όλη την Ελλάδα, το 2023 έχουν καταγραφεί 19 ανθρωποκτονίες ενώ έχουν καταγραφεί και 39 απόπειρες.

4η στην Ελλάδα η Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας η Δυτική Ελλάδα καταγράφεται στην τέταρτη θέση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας πίσω από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, και την Κρήτη με 896 περιστατικά να καταγράφονται διάρκεια του 2023. Αξίζει να σημειωθεί το ότι το 2022 είχαν καταγραφεί στη θετική Ελλάδα 740 περιστατικά, μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 21%. Μεταξύ αυτών καταγράφονται δύο τελεσμένες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και απειλής συνδυάζεται και με το αδίκημα της σωματικής βλάβης με 534 περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα να καταγράφονται ως τέτοια από την Αστυνομία, ενώ σε 12 περιστατικά το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας συνδυάζονταν και με την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες συνήθως ηλικίας μεταξύ 35 και 60 ετών, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις συναντά ακόμα και ανηλίκους που είναι δράστες του αδικήματος της ενδοοικογενειακής βίας έτσι στη Δυτική Ελλάδα το 2023 καταγράφηκαν 21 τέτοιες περιπτώσεις με ανήλικους δράστες.

Όμως η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι «προνόμιο» των ανδρών. Στην έκθεση της Αστυνομίας καταγράφονται 166 γυναίκες στη Δυτική Ελλάδα δράστιδες του αδικήματος, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές φορές τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικοι. 104 τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα το 2023 με 65 ανήλικα κορίτσια και 39 αγόρια να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα 28 από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζονται στις υποθέσεις που χειρίστηκε το γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκεται στο Αγρίνιο.

222 περιστατικά το 2023 στο Αγρίνιο

Το 2023 μέσα από το γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας που εδρεύει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας στο Αγρίνιο κατεγράφησαν 222 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 185 άνδρες δράστες, 36 γυναίκες δράστιδες αλλά και 28 ανηλίκους ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα στοιχεία σε σχέση με το 2022 δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς το γραφείο στο Αγρίνιο ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2012, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι σε τρεις μόλις μήνες λειτουργίας είχαν καταγραφή 55 περιστατικά.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr