Βόνιτσα: Παρατάσεις σε τρία έργα του Δήμου λόγω χρηματορροής του ΠΔΕ

Πρόβλημα οι πληρωμές : Από έξι έως οκτώ μήνες συνήθως οι καθυστερήσεις

Την ώρα που το Υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει με νομοθετική ρύθμιση την αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθημερινά στο πεδίο της πρακτικής εφαρμογής αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα, ιδίως των έργων που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους, είναι τα χρήματα που λείπουν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει κανόνας οι διακοπές εργασιών από τους εργολάβους, που περιμένουν να πληρωθούν λογαριασμούς που έχουν υποβάλλει. Έτσι οι καθυστερήσεις και οι παρατάσεις των έργων γίνονται αναπόφευκτες.

Από τα πολλά παραδείγματα που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς, δύο πρόσφατες περιπτώσεις έρχονται από αθλητικά έργα που εκτελεί ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόσφατα το έργο για την «Ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου Βόνιτσας» έλαβε παράταση ενός έτους, εξ’ αιτίας των καθυστερήσεων που έχουν προκαλέσει οι απλήρωτοι λογαριασμοί από την πλευρά του Υπουργείου. Συγκεκριμένα το έργο που συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2022 και έχει προϋπολογισμό 1,275 εκατ. ευρώ , το οποίο παρέμεινε σε καθεστώς διακοπής εργασιών από το ανάδοχο για σχεδόν επτά μήνες (!), καθώς τόσο χρειάστηκε για να πληρωθεί από το Υπουργείο ο πρώτος λογαριασμός του έργου. Το νέο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μιλά για ολοκλήρωση του έργου τον Ιούλιο του 2025, υπό την αίρεση βέβαια ότι το Υπουργείο θα πληρώνει σε ένα λελογισμένο χρόνο τους λογαριασμούς και όχι μετά από επτά μήνες.

Η έτερη περίπτωση αφορά τη «Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Παλαίρου», με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, που επίσης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο συμβασιοποιήθηκε το Ιούνιο του 2023 και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο δεύτερος λογαριασμός του έργου από τον Ιανουάριο και τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο δεν είχε πληρωθεί και έτσι και αυτό το έργο μπήκε σε καθεστώς διακοπής εργασιών. Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αναγκάστηκε να δώσει παράταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αμφότερες οι προαναφερθείσες περιπτώσεις έργων έρχονται να προστεθούν στα ανάλογα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το μεγάλο έργο του τουριστικού αγκυροβολίου της Βόνιτσας, που αφορά τον ελλιμενισμό 106 μικρών σκαφών και έχει προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα στη χρηματαρροή του έργου το έθεσαν στον «πάγο» για σχεδόν οκτώμισι μήνες, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να μετατεθεί για τα τέλη του 2025.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr