Mια διαφορετική εκδοχή της εκτροπής του Αχελώου βάζει στο τραπέζι η λειψυδρία
Νερό για τέσσερα χρόνια έχει η Αττική, αν συνεχιστεί η ανομβρία των τελευταίων δύο ετών. Αυτό ανακοίνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΕΥΔΑΠ, καθώς οι ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΕΥΔΑΠ ενεργοποίησε γεωτρήσεις στην Αττική και τη Βοιωτία και ξεκίνησε τη χρήση της Υλίκης.
Η κατάσταση μοιάζει να είναι δραματική ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχείρησε να διατηρήσει καθησυχαστικούς τόνους, τουλάχιστον για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, αναφέροντας ότι εξετάζονται διάφορες λύσεις, ανάμεσα στις οποίες η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη Κρεμαστών (περίπου 30 χλμ. από το φράγμα του Ευήνου), η ένταξη νέων ταμιευτήρων και η αφαλάτωση.
Και αυτό γιατί αν συνεχιστεί η ανομβρία των προηγούμενων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικών νερού ετησίως και το σημερινό απόθεμα θα διαρκέσει για περίπου τέσσερα έτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα νερά της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Αιτωλοακαρνανίας μπαίνουν στο τραπέζι. Παλαιότερα είχε ακουστεί η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, η Τριχωνίδα, ως εναλλακτική για την υδροδότηση της Αθήνας, χωρίς ωστόσο φυσικά να προχωρήσει κάτι, αφού εξάλλου οι συνθήκες δεν το απαίτησαν. Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν λένε ότι θα πάρουν νερό από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, αλλά από τα ποτάμια που καταλήγουν σε αυτήν. Και ο βασικός ποταμός είναι φυσικά ο Αχελώος. Άλλη μια δυνητική χρησιμοποίηση της εκτροπής του Αχελώου… Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η ανομβρία να μην συνεχιστεί και αυτή η συζήτηση να μείνει μια θεωρία…
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr