Ένας ΦΟΔΣΑ για όλη τη Δυτική Ελλάδα

Πριν καλά – καλά λειτουργήσει ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, η Κυβέρνηση νομοθετεί περιφερειακό όργανο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αλλαγές στη διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο προωθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις προωθούμενες ρυθμίσεις θα προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι δήμοι δεν συμμορφώνονται, ιδίως στις περιπτώσεις που υπάρχει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λ.χ. χωματερές).

Ωστόσο το νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε διαβούλευση περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή για τη Δυτική Ελλάδα, τη συγχώνευση όλων των υφιστάμενων φορέων στη διαχείριση των απορριμμάτων στον «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» (Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας). Πρόκειται βέβαια για κάτι που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο.

Στην Αιτωλοακαρνανία βέβαια τα προηγούμενα χρόνια λόγω των αντιδράσεων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ο ενιαίος Φορέας σε επίπεδο νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν συγκροτήθηκε έγκαιρα και μέχρι σήμερα οι Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας υφίστανται ακόμη. Πριν λοιπόν προλάβει να λειτουργήσει ο Φορέας σε επίπεδο νομού, η κυβέρνηση νομοθετεί τη συγχώνευση σε επίπεδο Περιφέρειας για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Ο «Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας», θα έχει την έδρα του στην Πάτρα και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους η επιτροπή καταγραφής των συγχωνευόμενων φορέων να έχει ολοκληρώσει το έργο της, έτσι ώστε από τις αρχές του 2025 ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας να μπορέσει να λειτουργήσει.
Οι δήμοι θα συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ΦΟΔΣΑ ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ οι ετήσιες εισφορές των δήμων θα καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν στους δήμους αυτούς και διακινούνται κάθε έτος μέσω του συστήματος διαχείρισης.

Τα ανοικτά «μέτωπα» της Αιτωλοακαρνανίας στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η ενοποίηση πάντως των ΦΟΔΣΑ βρίσκει την Αιτωλοακαρνανία σε μια συγκυρία που το πλέον επείγον θέμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου. Η διαδικασία της δημοπράτησης αυτών των έργων έχει «κολλήσει» σε αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ και ήδη το έργο του ΧΥΤΑ Στράτου βρίσκεται σε φάση επαναδημοπράτησης, ενώ το αντίστοιχο έργο της Ναυπάκτου σε τρίτη (!) προσπάθεια δημοπράτησης. Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκονται τα έργα επέκτασής στους ΧΥΤΑ Πάλαιρου και Στράτου, που σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας βρίσκονται κοντά στο όριο κορεσμού.

Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες και τις καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί η ανακύκλωση, όλους τους Δήμους της χώρας τους πρόλαβε το τέλος ταφής απορριμμάτων, που σε πρώτη φάση τους στερεί πόρους, ενώ αν δεν μεγαλώσουν τα ποσοστά της ανακύκλωση δεν αποκλείεται μελλοντικά το τέλος αυτό να περάσει στους πολίτες μέσω αυξήσεων στα τέλη καθαριότητας.
Θα παρεμβαίνει το Υπουργείο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις για το ζήτημα των απορριμμάτων που βέβαια το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τη Δυτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει ευθέως για τη συμμόρφωση δήμων που έχουν φτωχές επιδόσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει παρέμβαση της Ε.Ε. Όπως θα προβλέπεται, ο υπουργός θα μπορεί να δίνει εντολή στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων να υλοποιήσει έργα και δράσεις σε περιπτώσεις άρνησης ή αδράνειας του δήμου ή του συλλογικού φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) να συμμορφωθεί, παρότι υπάρχει, λ.χ., καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ή όταν δεν προβαίνουν στην υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάτι τέτοιο ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ίσως να είχε αποφευχθεί η προβληματική διαχείριση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την αποκατάσταση από την πυρκαγιά του 2021.

Τέλος προβλέπεται ότι η συνεισφορά των δήμων στον ΦΟΔΣΑ στον οποίο ανήκουν γίνεται μηνιαίως από τριμηνιαίως, προφανώς λόγω χρεών που έχουν συσσωρευθεί σε ορισμένους από αυτούς. Αν ο δήμος χρεώνει στους πολίτες λιγότερα από όσα πρέπει, τότε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μπορεί να ζητήσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών την παρακράτηση και απόδοση της διαφοράς μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr