Μεσολόγγι: Προσεχώς οι συμβάσεις για βιολογικό Οινιαδών και ανάπλαση πέριξ του Κήπου των Ηρώων

Θέμα μερικών εβδομάδων θα πρέπει να θεωρείτε η υπογραφή των συμβάσεων για δύο σημαντικά έργα του δήμου Μεσολογγίου, καθώς η διαγωνιστική τους διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Ο λόγος για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού των Οινιάδων με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ καθώς και την ανάπλαση των οδών πέριξ του Κήπου των Ηρώων, με προϋπολογισμό 910.000 ευρώ. Αμφότερα αυτά χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Μεσολογγίου για το βιολογικό καθαρισμό των Οινιάδων προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Γκολιόπουλος ΑΤΕ», η οποία ήταν και η μοναδική που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό, ενώ αναφορικά με το έργο της ανάπλασης ανάδοχος με έκπτωση 39,7% αναδείχτηκε η εταιρεία «Στήριξις Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία».Με την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου αναμένεται εντός του φθινοπώρου και η υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα δύο αυτά έργα.

«Σώθηκε» στο παρά ένα το έργο και θα δώσει λύση στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της λιμνοθάλασσας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2024 η νέα δημοτική αρχή Μεσολογγίου έκανε πραγματικά ένα αγώνα δρόμου για τη δημοπράτηση των έργων αυτών και ιδίως για την περίπτωση του βιολογικού των Οινιάδων και αυτό γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών απειλούσε με απένταξη των έργων των δήμων που είχε ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», αλλά δεν είχαν δημοπρατηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός ΕΕΛ Οινιάδων και Κατασκευή Καταθλιπτικού Αγωγού» είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο παρέμεινε σε εκκρεμότητα επί δύο περίπου χρόνια καθώς δεν ήταν έτοιμο για δημοπράτηση, αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και οι αδειοδοτήσεις. Εντέλει αυτό έγινε εσπευσμένα μετά το τελεσίγραφο του Υπουργείου, προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότησή του.

Πρόκειται φυσικά για ένα κρίσιμο έργο από περιβαλλοντικής άποψης που θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Αιτωλικού και Οινιαδών καθώς η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού των Οινιαδών συνδυάζεται με την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα του Αιτωλικού στο βιολογικό καθαρισμό των Οινιαδών και έτσι θα δοθεί λύση και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, καθώς είναι γνωστό ότι ποτέ ο βιολογικός καθαρισμός του Αιτωλικού δεν λειτούργησε σύμφωνα με τις δέουσες προδιαγραφές.

Ανάπλαση με… επίκαιρη σημασία

Η ανάπλαση του οδών πέριξ του Κήπου των Ηρώων μπορεί να μην έχει την τόση μεγάλη αξία που έχει το έργο του βιολογικού καθαρισμού, ωστόσο αφορά ένα τοπόσημο του Μεσολογγίου και η παρέμβαση του Δήμου αποκτά επιπλέον σημασία ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Έξοδο των Μεσολογγιτών.

Η ανάπλαση αυτή λοιπόν αφορά τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζηκώστα, Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και Κύπρου περιμετρικά του Κήπου των Ηρώων. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Μεσολογγίου μέσα από τη συγκεκριμένη παρέμβαση στοχεύει στην συνολική αναβάθμιση των οδών, την ενίσχυση των προσβάσεων πεζών και ΑΜΕΑ, την ένταξη σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, την βελτίωση της βατότητας των επιφανειών, καθώς και την ένταξη υδατοδιαπερατών και «μαλακών» επιφανειών στο δημόσιο χώρο της πόλης.
Το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό για το Δήμο καθώς εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική αναβάθμισης του δημόσιου χώρου της πόλης και σύνδεσης με υφιστάμενα δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εργασίες πρόκειται να υλοποιηθούν στους παρακάτω οδικούς άξονες, που συγκροτούν ένα δίκτυο στον αστικό ιστό του Δήμου που συνδέεται με το κέντρο της πόλης, και ταυτόχρονα παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας. Οι επιλεγμένοι οδοί είναι οι εξής:
• Η οδός Ηρώων πολυτεχνείου από την οδό Βαρνακιωτού έως την οδό Χατζηκώστα.
• Η οδός Χατζηκώστα από την οδό Καψάλη και σε όλο το μήκος της μέχρι την οδό Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.
• Η οδός Δαμασκηνού από Χατζηκώστα μέχρι Κύπρου.
• Η οδός Κύπρου, από την διασταύρωση με την οδό Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού έως την οδό Σφαγείων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr