Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε ετήσια μείωση κατά μια μονάδα στο β’ τρίμηνο
Κάτω από το επίπεδο του 10% υποχώρησε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.327.825 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,7%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 2,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 467.619 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 12,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το ποσοστό ανεργίας το Β΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 9,8%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Α’ 2024) ήταν 12,1% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ 2023) ήταν 11,2%.
Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στη Δυτική Ελλάδα στο 9,7% με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει 260.000 απασχολούμενος, 28.000 ανέργους, αλλά και 275.800 άτομα εκτός εργατικού δυναμικού. Έτσι συνολικά το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ανέρχεται σε 51,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι η ανεργία καταγράφει πτώση κατά δύο μονάδες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 (τότε η ανεργία ήταν 11,7%) και κατά μία μονάδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (10,7%). Βέβαια παραδοσιακά λόγω της έναρξης του τουρισμού πάντα καταγράφεται μια πτώση της ανεργίας κατά το β’ τρίμηνο κάθε χρονιάς. Ωστόσο στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, που κάθε άλλο παρά υπεραναπτυγμένο έχει τον τουριστικό της τομέα, αξίζει να σταθεί κανείς περισσότερο στην ετήσια πτώση της ανεργίας από το 10,7% στο 9,7%.
Σε κάθε περίπτωση η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται έστω και οριακά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο της ανεργίας, όταν πριν από μερικά χρόνια συγκαταλέγονταν στους πρωταθλητές της ανεργίας. Έτσι και τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η «στροφή» της Δυτικής Ελλάδας προς το καλύτερο συνεχίζεται.
Προβληματίζει η αύξηση του οικονομικά ανενεργού πληθυσμού
Από την βέβαια αξίζει να σημειωθεί και το μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ως προς αυτό, που βεβαίως σχετίζεται με και άλλους παράγοντες όπως η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, το πρόβλημα είναι συνολικότερο για τη χώρα. Ωστόσο στη Δυτική Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που λογίζονται ως «εκτός εργατικού δυναμικού» αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Πλέον εργατικό δυναμικό στη Δυτική Ελλάδας θεωρείται το 51,1% του τοπικού πληθυσμού, όταν συνολικά στη χώρα το ποσοστό αυτό είναι 53,2%. Ήδη σε ορισμένες περιφέρειες όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία το ποσοστό του οικονομικά ανενεργού πληθυσμού έχει ξεπεράσει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Και δυστυχώς φαίνεται προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει όλη η χώρα. Γεγονός που θα έχει μελλοντικά πολλαπλές επιπτώσεις από τις προοπτικές δημιουργίας επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα.