Έναρξη με προβλήματα για να τεθεί σε εφαρμογή με το νέο δικαστικό έτος ο δικαστικός χάρτης
Με καθολική εποχή των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Κεντρικός πυρήνας της μεταρρύθμισης υπενθμίζεται -πέρα από τις όποιες αλλαγές σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο- είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την κατάργηση των ειρηνοδικείων.
Οι δικηγόροι της χώρας καταγγέλλουν την πρόχειρη απόπειρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως ζωτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Στην Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν με βάση το νέο δικαστικό χάρτη το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί συγκροτείται από το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, την παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι και το περιφερειακό Πρωτοδικείο (πρώην ειρηνοδικείο) Ναυπάκτου. Ωστόσο, προκειμένου όλα αυτά να αρχίσουν σιγά-σιγά να υλοποιούνται τις προηγούμενες ημέρες έγιναν αρκετές ανακατατάξεις – μετακομίσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρίνιου, με έναν τρόπο όμως εντελώς παράδοξο.
Οι υπηρεσίες του πρώην Ειρηνοδικείου ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο του δικαστικού μεγάρου που πλέον βρίσκονται αστικά δικαστήρια, ενώ η Ανάκριση κατέβηκε στον πρώτο όροφο, όπου πλέον υπάρχουν οι υπηρεσίες των ποινικών δικαστηρίων. Αυτές οι εσωτερικές ανακατατάξεις- μετακομίσεις έγιναν εκ των ενόντων από τους δικαστικούς υπαλλήλους που υποχρεώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, να κουβαλάνε βιβλιοθήκες, γραφεία και τα λοιπά από το πρώτο στο δεύτερο και από το δεύτερο στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Και αυτό γιατί άλλες είναι ακόμα και σε επίπεδο επίπλων οι ανάγκες των ποινικών δικαστηρίων και της ανάκρισης και άλλες οι ανάγκες των αστικών υποθέσεων που πρόσφατα εκδικάζονταν από το Ειρηνοδικείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο οι υπηρεσίες της Ανάκρισης απαιτούν βιβλιοθήκες που κλειδώνουν, καθώς εκεί φυλάσσονται δικογραφίες, γραμμάτια εγγύησης αλλά και υλικό των δικογραφιών που δεν υπάρχει σε αντίτυπα. Όλα αυτά υποχρεώθηκαν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων να τα φορτωθούν στην… πλάτη και να τα ανεβοκατεβάζουν στους ορόφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εργασίες στα δικαστήρια της Αθήνας έγιναν από μεταφορική εταιρεία…
Παράλληλα με το νέο δικαστικό έτος τη δική της πρεμιέρα κάνει και η Δικαστική Αστυνομία, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα σε ένα στάδιο ενημέρωσης αναφορικά με τα καθήκοντα που θα αναλάβει, ενώ σε ό,τι αφορά το Αγρίνιο αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον μέχρι πριν μερικές ημέρες, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλλειψη χώρων, δεν είχε αποφασιστεί ο χώρος, όπου θα εγκατασταθούν οι άνθρωποι που προσελήφθησαν στη Δικαστική Αστυνομία και έτσι κάθονταν στο… παγκάκι έξω από την Εισαγγελία Εφετών.
Για το εάν και κατά πόσο η μεταρρύθμιση αυτή θα επιταχύνει το χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως ως προς αυτό, μένει να το δούμε στην πορεία. Πάντως οι πρώην Ειρηνοδίκες όλης της χώρας το επόμενο διάστημα θα κληθούν κατά ομάδες να περάσουν από επιμόρφωση στην Εθνική Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων και να απουσιάσουν ουσιαστικά από τα καθήκοντά, τους για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, καθώς αυτή η επιμόρφωση θα γίνει με φυσική και μόνο παρουσία στην Αθήνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για το διάστημα αυτό οι εν λόγω λειτουργοί της Δικαιοσύνης ουσιαστικά να απέχουν από τα καθήκοντά τους και να μην εκδικάζουν υποθέσεις. Επί τους παρόντος δηλαδή στον προσεχές ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια επιτάχυνση στους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης. Ίσως το αντίθετο…