Δεν «αναβαθμίζεται» η Αιτωλοακαρνανία ως προς τα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών

Από το 1987 καμία αλλαγή στην Αιτωλοακαρνανία τη στιγμή που άλλες πόλεις «αναβαθμίζονται» ως προς τα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών
Μόνο δύο Κέντρα Υγείας ως «άγονα» κατηγορίας Α’

Στις προβληματικές και άγονες περιοχές αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών στο ΕΣΥ εντάσσεται η Αιτωλοακαρνανία στην ΚΥΑ που υπέγραψαν προ ημερών οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ωστόσο μόνο τα Κέντρα Υγεία Χαλκιόπουλων στον ορεινό Βάλτο και Άνω Χώρας στην ορεινή Ναυπακτία εντάχθηκαν στις άγονες περιοχές κατηγορίας «Α». Η υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Θέρμο, Αστακός, Ναύπακτος, Αιτωλικό και Αμφιλοχία) εντάσσονται στις άγονες περιοχές κατηγορίας «Β», όπου τα κίνητρα που δίνονται είναι ελαφρώς μικρότερα.

Προκαλεί εντύπωση βέβαια ότι τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, αν και πολύπαθα ως προς το ζήτημα των προκηρύξεων που τα τελευταία χρόνια κηρύχθηκαν άγονες, δεν εντάσσονται στην κατηγορία «Α» των άγονων – προβληματικών περιοχών. Και αυτό γιατί πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας εντάχθηκαν μαζί με τα νησιά στην «Α» κατηγορία των άγονων περιοχών. Για παράδειγμα ο Πύργος, η Δράμα η Κοζάνη, η Πτολεμαϊδα, η Σπάρτη, η Ξάνθη, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Άμφισσα και η Καστοριά.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αρχικά στην ΚΥΑ η Καλαμάτα χαρακτηρίστηκε «άγονη Β» περιοχή, ωστόσο μετά τη θύελλά τοπικών αντιδράσεων που ξέσπασε, το Υπουργείο Υγείας ανέκρουσε πρύμναν και επανένταξε το νοσοκομείο της Καλαμάτας στην κατηγορία «Α». «Εφ’ όσον η τοπική κοινωνία το εξέλαβε ως υποβάθμιση, δεν θέλαμε να στιγματιστεί στο λαό της Μεσσηνίας αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ εξ’αιτίας αυτού» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης για να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του Υπουργείου.

Ούτε καν το Θέρμο στις «άγονες Α» περιοχές

Στην Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς κανείς δεν διεκδίκησε να ενταχθούν τα νοσοκομεία της περιοχής ή κάποιο άλλο Κέντρο Υγεία στην «Α» κατηγορία των άγονων – προβληματικών περιοχών. Στη Δράμα ωστόσο οι τοπικοί φορείς μετά από πίεση που άσκησαν κατάφεραν να ενταχθεί το νοσοκομείο της πόλης στις «άγονες Α» περιοχές. Στην Αιτωλοακαρνανία όμως που δεν υπήρξε καμία αντίδραση, μοιραία το Υπουργείο έμεινε στο μίνιμουμ ή μάλλον δεν έπραξε ούτε καν το απολύτως αυτονόητο, δηλαδή μαζί με τα Κέντρα Υγείας Χαλκιοπούλων και Άνω Χώρας να ενταχθεί στην «Α» κατηγορία των άγονων τουλάχιστον και το Κέντρο Υγείας Θέρμου, από τη στιγμή που ο Δήμος Θέρμου έχει χαρακτηριστεί και επίσημα ως ορεινός Δήμος.

Καμία αλλαγή από το 1987…

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία οι χαρακτηρισμοί των επιμέρους περιοχών παραμένουν ως έχουν από το Προεδρικό Διάταγμα 131/1987. Όμως από το 1987 έχουν αλλάξει πολλά στις κοινωνικές, δημογραφικές και οικιστικές συνθήκες της περιοχής και ακόμη περισσότερα στο χώρο της Υγείας, όταν οι άγονες προκηρύξεις τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν ο κανόνας.

Άγονες προκηρύξεις έχουμε πολύ συχνά και στο Νοσοκομείο Αγρινίου με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη θέση Επιμελητή Α’ για τη ΜΕΘ Αγρινίου. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό, ενδεικτικά ας αναφέρουμε ότι πέρυσι απέβη άγονη προκήρυξη για μια θέση ψυχιάτρου όπως επίσης και η θέση Συντονιστή Διευθυντή στην Παθολογική Κλινική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην τρέχουσα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνονται και δύο θέσεις για την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, φαίνεται ότι και αυτές θα αποβούν άγονες.

Τα κίνητρα στους γιατρούς για να πάνε στις άγονες περιοχές

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.
Με τη νέα ΚΥΑ:
(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.
(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr