Ξανά στο τραπέζι ο Αχελώος, όταν υπάρχουν άλλες λύσεις για την άρδευση

Ι. Καλαβρουζιώτης : Η επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος των αρδευτικών αναγκών

Για μια διαφορετική διαχείριση των υδατικών πόρων μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» o καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, με αφορμή το γεγονός ότι η εκτροπή του Αχελώου έχει επανέλθει στην ατζέντα με την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών υδροδότησης της Αττικής από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Για την πρώτη μάλιστα περίπτωση οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, υπενθυμίζουμε ότι ξεκινούν νέο δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, ο καθηγητής στο αντικείμενο της Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων, Ι. Καλαβρουζιώτης, υπογράμμισε αρχικά ότι η επαναφορά της συζήτησης μετά από 40 χρόνια για την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία «μας έχει ξεπεράσει». «Αφήσαμε τα χρόνια να περάσουν, όταν οι ξένες χώρες έχουν αναπτύξει μεθοδολογίες πολύ δυναμικές για την αντιμετώπιση και της λειψυδρίας και της άρδευσης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο πρόβλημα λειψυδρίας, όσο πρόβλημα ποιοτικής ακαταλληλότητας των αρδευτικών νερών και σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλία» εξήγησε ο Γ. Καλαβρουζιώτης και πρότεινε πως για τις αρδευτικές ανάγκες, που αφορούν το 85% περίπου της κατανάλωσης ύδατος, θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον Ι. Καλαβρουζιώτη αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ισραήλ και η Κύπρος. «Δεν πρόκειται για μια τεχνολογία, αλλά για μια πρακτική και μια μεθοδολογία για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περί τα 400 κέντρα επεξεργασίας λυμάτων μικρά, μεσαία ή μεγάλα. Το κόστος για να γίνει μια μελέτη και να προωθήσουμε ποσότητες αυτών των υγρών αποβλήτων σε καλλιέργειες είναι μόνο το 1% του κόστους κατασκευής αυτών των βιολογικών καθαρισμών» πρόσθεσε ο Ι. Καλαβρουζιώτης σχολιάζοντας το πόσο ακριβό ή φθηνό θα ήταν ως λύση κάτι τέτοιο.

Το 92% των συνολικών εκροών των βιολογικών καθαρισμών πηγαίνει στους υδάτινους αποδέκτες, όπως συμβαίνει με το βιολογικό καθαρισμός που Αγρινίου που έχει ως αποδέκτη τον Αχελώο, υπογράμμισε ο Γ. Καλαβρουζιώτης και πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των εκροών θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί στην γεωργία.

Γιατί όμως τέτοιες λύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο δεν προωθούνται, αλλά δεν βρίσκονταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων; «Υπάρχει διαχρονικά μια διαφορετική προσέγγιση στη στρατηγική του νερού που έχει να κάνει και με τις αρμοδιότητες των Υπουργείων. Παλιά η αρμοδιότητα του νερού ήταν στο Υπουργείο Γεωργίας, αργότερα στο Εσωτερικών, μετά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σήμερα είναι απλώς μια Γενική Γραμματεία, που έχει υποβαθμιστεί» απαντά ο Ι. Καλαβρουζιώτης. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, και σε συνδυασμό με την καχυποψία του κόσμου ως προς την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων έστω και για αρδευτικές ανάγκες, δημιουργούν το πρόβλημα. «Σε άλλα κράτη αυτό έχει ξεπεραστεί με την έννοια της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης αυτών των νερών, γιατί υπάρχουν μεθοδολογίες που μας λένε με ποιους τρόπους μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε αυτά τα νερά και σε συγκεκριμένες καλλιέργειες» πρόσθεσε με νόημα ο Ι. Καλαβρουζιώτης. Ωστόσο δήλωσε απαισιόδοξος για την πορεία όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στο κομμάτι αυτό.

Τέλος ο Ι. Καλαβρουζιώτης έχοντας διατελέσει στο παρελθόν επί σειρά ετών και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, χαρακτήρισε ύψιστο καθήκον για την προστασία και της λιμνοθάλασσας που τροφοδοτείται από τα νερά του Αχελώου, την ορθή διαχείριση των υδάτων και εν προκειμένω τη μη εκτροπή του Αχελώου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr