Οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας αλλά και η ΚΕΔΕ εναντιώνονται στη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ
Με 13 από τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας παρόντες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεση της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή της ΚΕΔΕ στο αίτημα προς την κυβέρνηση για απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος και άλλοι δήμαρχοι από την περιοχή, ενώ σχετική εισήγηση συνολικά για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ υπήρχε και από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, που τυγχάνει πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ.
Φοβούνται στην Ηλεία και αντιδρούν εντονότερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση με αρκετά εμφατικό τρόπο καταγράφηκε η αντίδραση ιδιαίτερα τον εκπροσώπων των δήμων από την περιοχή της Ηλείας. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι στην Ηλεία υπάρχουν φόβοι πως επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων στην παρούσα συγκυρία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μεταξύ των νομών της Δυτικής Ελλάδας, η τυχόν συνένωση των ΦΟΔΣΑ σε ένα περιφερειακό όργανο, θα επιβαρύνει ενδεχομένως την Ηλεία, που θα αναγκαστεί να δεχθεί σκουπίδια από γειτονικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ηλεία γίνεται διαχείριση πλέον σε επίπεδο νομού, μέσω του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων που έχει δημιουργηθεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.
«Η συνένωση σε αυτή τη φάση πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρηστός Χριστοδουλόπουλος και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει σε μελλοντική φάση, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και οι νομοί βρεθούν στο ίδιο επίπεδο. Αναλόγως αρνητική τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, Θανάσης Κασόλας, από την πλευρά του ζήτησε την παρέμβαση της ΚΕΔΕ υπέρ της προσφυγής που θα κάνουν οι δήμοι σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα πρότεινε ως ένα μέσο για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, να λυθούν οι προγραμματικές συμβάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ και βάσει αυτών έχουν προσωπικό οι ΦΟΔΣΑ, προκειμένου έτσι να καθυστερήσει περαιτέρω ο γενικότερος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να χαθούν τα πιεστικά ορόσημα που τίθενται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα ποσοστά της ανακύκλωσης κτλ.
Γ. Παπαναστασίου: Υφαρπάζουν αρμοδιότητες των Δήμων
Ο δήμαρχος Αγρινίου και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, αναρωτήθηκε με νόημα αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά μία μεταρρύθμιση ή μία προσπάθεια υφαρπαγής αρμοδιοτήτων των δήμων σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που -όπως είπε χαρακτηριστικά- με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας θα μπορεί να μετακινεί όπου θέλει τα σκουπίδια.
Ένα άλλο σημείο της γενικότερης κριτικής των Δημάρχων για τη «συγχωνευσιομανία» που έχει πιάσει την κυβέρνηση, γιατί κάτι παρόμοιο πρόκειται να συμβεί και με τις ΔΕΥΑ, είναι ότι οι οικονομίες κλίμακας που υποτίθεται ότι επιτυγχάνεται μέσα από τις συγχωνεύσεις αυτές δεν αποτυπώνονται σε καμία μελέτη.
Η ΚΕΔΕ όπως ήταν αναμενόμενο συντάχθηκε με την άποψη των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργείου στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα αν κάποιος ο δήμος χρεώνει στους πολίτες λιγότερα από όσα πρέπει για τα σκουπίδια, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να μπορεί να ζητήσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών την παρακράτηση και απόδοση της διαφοράς μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Ωστόσο μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα κάνει πίσω. Εξάλλου, νωρίτερα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και στον απόηχο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, αυτό που ειπώθηκε ως συμπέρασμα συνολικά για την κυβέρνηση από πλευρές του προεδρείου ήταν πως «δεν μας ακούνε όσο θέλουμε»…