Στην κοινοπραξία Intrakat – Watt η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου

Η τρίτη και τυχερή ως φαίνεται προσπάθεια δημοπράτησης του έργου

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του είναι ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, που αφορά την κάλυψη των αναγκών των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου, μετά την κατακύρωση της σύμβασης προ ημερών από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η κοινοπραξία INTRAKAT – W.A.T.T., προσφέροντας έκπτωση 1,085%. Πλέον απομένει ο προσυμβατικός έλεγχος και να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν ενστάσεις ή δικαστικές προσφυγές στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ το 2018, ωστόσο οι δύο προηγούμενες προσπάθειες δημοπράτησης του έργου απέτυχαν καθώς το ΣτΕ ακύρωσε δύο φορές το διαγωνισμό μετά από προσφυγές των συμμετεχόντων σε αυτό. Το έργο δημοπρατήθηκε για τρίτη φορά το περασμένο φθινόπωρο και η τρίτη προσπάθεια φαίνεται ότι θα είναι και η τυχερή, καθώς σε μια καμία από τις προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει απόφαση για την κατακύρωση της σύμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 41.575.910 ευρώ, καθώς ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου για έξι χρόνια, αλλά και δικαίωμα προαίρεσης για έξι ακόμη χρόνια, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 96 μήνες.

Η κρισιμότητα των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και Στράτου είναι δεδομένη καθώς οι Δήμοι ήδη έχουν έρθει αντιμέτωποι με το τέλος ταφής απορριμμάτων που του στερεί σημαντικούς πόρους από τα έσοδά τους. Μόνο για τη διετία 2022-2023 ο καταλογισμός για το τέλος ταφής για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το έργο του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου, που βρίσκεται στη δεύτερη προσπάθεια επαναδημοπράτησης από τα τέλη του 2023, εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Το αντικείμενο του έργου

Η δημοπρατούμενη σύμβαση είναι μικτή σύμβαση και περιλαμβάνει δύο ομάδες συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου:
α) ΜΕΡΟΣ 1: την κατασκευή, προμήθεια κινητού εξοπλισμού και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
β) ΜΕΡΟΣ 2: την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι έτη.
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:
• Κατασκευή έργων διαμόρφωσης και στεγανοποίησης λεκάνης υποδοχής απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Υ ΚΥΤΑΡΡΟ 3.
• Κατασκευή έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων (συλλογή στραγγισμάτων του X.Y.T.Y. και υγρών αποβλήτων από Μ.Ε.Α.)
• Κατασκευή έργων διαχείρισης όμβριων Ο.Ε.Δ.Α.
• Κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου (συλλογή βιοαερίου του X.Y.T.Y., επεξεργασία – τελική διάθεση)
• Κατασκευή έργων εσωτερικής οδοποιίας (πρόσβαση στη Μ.Ε.Α., στο χώρο ωρίμανσης κομπόστ και ραφιναρίας, προσπέλαση στην λεκάνη του ΧΥΤΥ, κλπ.)
• Κατασκευή έργων υποδομής απαραίτητων για τη λειτουργία και την περιφρούρηση της Ο.Ε.Δ.Α., έργα Η/M, περίφραξη, πύλες εισόδου, έργα αντιπυρικής προστασίας, έργα διαχείρισης όμβριων, έργα φυτεύσεων κ.α.
• Κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίηση προγράμματος ελέγχου Περιβαλλοντικών επιπτώσεων
• Η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού για την λειτουργία της Ο.Ε.Δ.Α.
• Η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων (ΟΕΔΑ) διάρκειας 6 μηνών.
• Η κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων (ΟΕΔΑ) διάρκειας 6 ετών με δικαίωμα προαίρεσης για τον κύριο του έργου για άλλα 6 έτη λειτουργίας. Κατά την λειτουργία ο ανάδοχος θα αμείβεται σε €/τόνο εισερχόμενου στην εγκατάσταση αποβλήτου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr