Επαναφέρει η ΚΕΔΕ το αίτημα για προτεραιότητα στη σύνδεση των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων
Την επαναδιατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων και την ανάπτυξη έργων ενέργειας ζητά με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη έργων ενέργειας οι Δήμοι χαρακτηρίζουν fast truck τις ρυθμίσεις που αφορούν τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες, ζήτημα που ούτως ή άλλως προβληματίζει την Αιτωλοακαρνανία λόγω των πολλών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. Μάλιστα η ΚΕΔΕ εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για προνομιακή μεταχείριση των εν λόγω ενεργειακών επενδύσεων, για τις οποίες το νομοσχέδιο προβλέπει όρους σύνδεσης κατά παρέκκλιση…
Κάτι που βεβαίως από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπάρχει για τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων. Ακόμη επ’ αυτού η ΚΕΔΕ ζητά την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στην αδειοδότηση των έργων αυτών.Πέραν τούτου οι Δήμοι ζητούν περισσότερα αντισταθμιστικά από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς όπως επισημαίνεται τα υφιστάμενα ποσοστά των αντισταθμιστικών δεν ανταποκρίνονται στη νέα κατάσταση της «άνθισης» των ΑΠΕ στη χώρα.
Αναλυτικά οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ :
• Η χωροθέτηση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να γίνεται με κανόνες και με σοβαρούς όρους, στοχεύοντας απόλυτα στην ισόρροπη ανάπτυξη και με σεβασμό στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.
• Fast track διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης σε λιμνοδεξαμενές, σε τεχνητές λίμνες και σε τεχνητά υδάτινα σώματα, ειδικά σε εποχές που η λειψυδρία είναι προ των πυλών και οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση αγνοούνται πλήρως δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Σύμφωνους επίσης δεν μας βρίσκει η παντελής απουσία της συμμετοχής των Δήμων στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων έργων. Οι Δήμοι και Τοπικές Κοινωνίες θα πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές της νέας κατάστασης που αναμένεται να υπάρξει και ουσιαστικοί συνομιλητές.
• Θα πρέπει δε να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση περί των αντισταθμιστικών οφελών των Δήμων και των Τοπικών Κοινωνιών. Τα θεσμοθετημένα αντισταθμιστικά με συγκεκριμένα ποσοστά δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν τη νέα κατάσταση της «άνθισης» των ΑΠΕ στη χώρα. Απαιτείται σοβαρός διάλογος και ουσιαστικά αντισταθμιστικά για τους Δήμους, τις Τοπικές Κοινωνίες και τα Νοικοκυριά. Ακόμη και υπό το πρίσμα της αναλογικότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν Δήμοι που έχουν επιφορτιστεί πλήρως την εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα διοικητικά τους όρια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μεταβολές στο τοπίο, σε παρεμβάσεις επί του φυσικού περιβάλλοντος, σε οχλήσεις σε τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, κ.λπ.
• Στο Άρθρο 24 αναφέρονται τα εξής: «11. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά παρέκκλιση της απόφασης του άρθρου 89 του παρόντος ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α΄129), ή χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92)». Διερωτάται κανείς γιατί τέτοιες παρεκκλίσεις δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα για τη διασύνδεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων – ένα πάγιο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
• Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι Δήμοι αποτελούν τους μεγαλύτερους ενεργειακούς καταναλωτές της Χώρας. Αυτό το δεδομένο, ακούσια ή εκούσια, απουσιάζει μέχρι και σήμερα στην ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακόμη και από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Απαιτείται, λοιπόν, να δοθεί προτεραιότητα των Δήμων στη διασύνδεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων τους και στην υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων τους και των λοιπών υποδομών τους.
• Επαναφέρουμε το πάγιο αίτημά περί συμμετοχής εκπροσώπου του εκάστοτε Δήμου ή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, στον οποίο χωροθετούνται έργα ΑΠΕ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συμμετοχή των Δήμων και μέσω αυτών των Τοπικών Κοινωνιών δεν μπορεί να επαφίεται στην κρίση του ΚΕΣΠΑ.