Με επιστολές δεν λύνεται το πρόβλημα, πολιτική βούληση χρειάζεται που δυστυχώς δεν υπάρχει
Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η τιμή του ρεύματος και τους επόμενους μήνες με μια μικρή μείωση η οποία αναμένεται μετά τους καλοκαιρινούς μήνες που είχε πάρει για τα καλά την «ανηφόρα».
Τον Σεπτέμβριο η τιμή διαμορφώνεται στα 120ευρω/MWh σε σχέση με τον Αύγουστο που βρισκόταν στα 135ευρώ/MWh.Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις άλλωστε η ενέργεια και τα καύσιμα αποτελούν πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής άλλωστε οι επιδοτήσεις δίνονται για τις κατοικίες ενώ για τις επιχειρήσεις επιστρατεύονται τα πορτοκαλί τιμολόγια στο μέλλον.
Αξιοσημείωτη είναι η επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται πως «Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, η ηλεκτροπαραγωγή μας από αιολική και ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 25%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 27%. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε για το ηλεκτρικό μας σύστημα».
Στην επιστολή του αναφέρει πως «Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του προτείνει πως «όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα.
Καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιθεωρεί τους φορείς σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση για να διασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν σωστά. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την αναλάβει η ΕΕ».
Αυτό στην ουσία φανερώνει αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες της από τις συνεχόμενες αυξήσεις και προσβλέπει στην ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη λύση του προβλήματος που παρεμπιπτόντως το ονομάζει περιφερειακό και όχι Ευρωπαϊκό.
πηγή : newsbreak.gr