Οι ελάχιστες αγορές σπιτιών μέσω των πλειστηριασμών περιορίζουν την προσφορά ακινήτων και εντείνεται το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα
Άγονοι 2 στους 3 πλειστηριασμούς
Στο “ράλι” που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια και καθιστά το στεγαστικό πρόβλημα των νοικοκυριών ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, έρχεται να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και ο μικρός αριθμός σπιτιών που καταλήγει να βρει αγοραστή μέσω πλειστηριασμών.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι “οι ελάχιστες αγορές σπιτιών μέσω των πλειστηριασμών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αυτών που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, περιορίζει, όπως είναι φυσικό, την προσφορά ακινήτων και εντείνει το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας”.
Για του λόγου του αληθές παραπέμπουν στα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e–auction, σύμφωνα με τα οποία περίπου 2 στις 3 κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό δεν βρίσκουν τελικά αγοραστή.
Αναλυτικότερα από την αρχή του χρόνου και έως το τέλος Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω της e-auction 11.324 πλειστηριασμοί κατοικιών. Από αυτούς, ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη αγοραστή μόλις 3.971. Από τους υπόλοιπους, 7.353 πλειστηριασμοί κατοικιών ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών, ενώ 5.805 ακόμη πλειστηριασμοί κατοικιών ανεστάλησαν λίγο πριν από τη διενέργειά τους με βασικότερο λόγο την προσπάθεια διευθέτησης με τους οφειλέτες.
Στις αιτίες για τον μικρό αριθμό επιτυχημένων πλειστηριασμών, στελέχη της αγοράς των εταιρειών διαχείρισης κατατάσσουν ως σημαντικότερες την αναστολή λίγο πριν από τη διενέργειά του και την έλλειψη ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές, λόγω της δυσλειτουργίας της όλης διαδικασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι ακόμη και αν το ακίνητο βρει τελικώς αγοραστή, αυτός παραμένει σε καθεστώς ομηρίας καθώς ο φόβος ακύρωσης της πώλησης μέσω της ανακοπής του πλειστηριασμού, συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Άλλωστε η ανακοπή του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη μπορεί να γίνει ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του για λόγους που έχουν να κάνουν με προγενέστερα στάδια της διαδικασίας. Έτσι, ο αγοραστής ο οποίος έχει καταβάλει το τίμημα της μεταβίβασης και τον αναλογούντα φόρο, υποχρεούται με αυτόν τον τρόπο να αναμένει για πολλά χρόνια την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ανακοπής, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συζήτηση της ανακοπής από τα αρμόδια Πρωτοδικεία λόγω των προβλημάτων της δικαιοσύνης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα στο τράπεζες εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την απόκτηση ακινήτου μέσω πλειστηριασμού και ματαιώνει και τις προοπτικές πώλησης ή αξιοποίησης του ακινήτου και προτρέπουν για αποτελεσματικότερη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμού καθώς έτσι θα μπορούσε να αυξηθεί το απόθεμα των κατοικιών που υπάρχουν στην αγορά άμεσα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη συγκράτηση του εκρηκτικού ρυθμού ανόδου των τιμών.
“Εγκλωβισμένες” 70.000 κατοικίες
Τα παραπάνω στοιχεία λειτουργούν επιβαρυντικά και για την αγορά ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 ακίνητα είναι “εγκλωβισμένα” στις διαδικασίες αυτές, καθώς αποτελούν εγγύηση για δάνεια που έχουν “κοκκινίσει”. Εξ αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά κατοικίες, σε μια περίοδο που η προσφορά υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης.
Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων εκτιμούν ότι κατά μέσον όρο περίπου 20% – 25% των ακινήτων αυτών, δηλαδή περίπου 150.000-175.000 ακίνητα κάθε κατηγορίας ή περίπου 60.000-70.000 κατοικίες, θα πρέπει να οδεύσουν σταδιακά σε πλειστηριασμό. Οσο καθυστερεί να συμβεί αυτό τόσο μειώνεται το απόθεμα της προσφοράς κατοικιών στην αγορά, αυξάνοντας έτσι και τις τιμές πώλησης και ενοικίασης.
Μία από τις αλλαγές που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαδικασίας των πλειστηριασμών, είναι να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου, που θα είναι προσβάσιμος μέσω της σχετικής πλατφόρμας και στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι, τα σχεδιαγράμματα και τα τοπογραφικά του ακινήτου. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι ακόμη πιο σημαντική για την προσέλκυση αγοραστικού ενδιαφέροντος θα ήταν η δυνατότητα λήψης και ανάρτησης φωτογραφιών από το εσωτερικό του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι ουσιαστικά καταθέτουν «τυφλές» προσφορές, χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο, κάτι που ειδικά στις κατοικίες έχει μεγάλη σημασία.
Πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί ακινήτων το β΄ εξάμηνο
Σε ό,τι αφορά στην εικόνα του δευτέρου εξαμήνου του 2024 και σύμφωνα πάντα την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction, περισσότερα από 10.000 ακίνητα κάθε είδους πρόκειται να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό, με τις εκτιμήσεις τις αγοράς να τοποθετούν τον πήχη των επιτυχημένων στα χαμηλά – μέχρι σήμερα – επίπεδα.
Με βάση πάντως τα σχετικά μεγέθη οι κατοικίες εξακολουθούν να αποτελούν τη «μερίδα του λέοντος» με περίπου 40% του συνόλου, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να εκπλειστηριαστούν περισσότερες από 4.000.
πηγή : news247.gr