Χωρίς εξόδους διαφυγής ο Σχίνος μετά την κατασκευή του νέου δρόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» στη Βουλή για το θέμα

Για επείγουσα ανάγκη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό του Σχίνο, μιλούν κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας παράλληλα λόγο για σοβαρό κίνδυνο απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όπως καταγγέλλουν μετά την κατασκευή των πρώτων χιλιομέτρων του δρόμου Αγρίνιο – Καρπένησι, ο Σχίνος έχει μείνει με μόνο μια δίοδο από και προς τον οικισμό.

Την καταγγελία των κατοίκων φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτηση που απευθύνει προς το Υπουργείο Υποδομών που κατασκεύασε το έργο, αλλά και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του οικισμού Σχίνου Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση του δρόμου Αγρινίου – Καρπενησίου, πέραν των σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους, λόγω της – ήδη γνωστοποιηθείσας στο Υπουργείο Υποδομών – μη σχετικής πρόβλεψης ύπαρξης διόδων στις υφιστάμενες αγροτικές οδούς και της αποκοπής της πρόσβασής τους σε επιχειρήσεις, κατοικίες και αγροκτήματα, επωμιζόμενοι το κόστος, και σοβαρό κίνδυνο απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω της μη πρόβλεψης διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό τους. Μόνον μια δίοδος από και προς τον οικισμό. Λόγω των δημιουργηθέντων, ορισμένοι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών, υπήρξε αυτοψία από υπάλληλο της αρμόδιας Υπηρεσίας και της επιβλέπουσας εργολαβίας του έργου και δόθηκε το πράσινο φως για τη διακοπή της κάθετης σήμανσης (μεταλλικά στηθαία – μπάρες).

Πλην όμως, ζητήθηκαν από τους αιτούντες Στοιχεία Φακέλου για κάθε κυκλοφοριακή σύνδεση, ουσιαστικά να λάβουν οι ίδιοι οι πολίτες την πρωτοβουλία και το κόστος εκπόνησης μελετών! Σύμφωνα με τοπικά μέσα – παράλληλα με τους διαμαρτυρόμενους για τη μη προσβασιμότητα και αγωνιούντες για την ασφάλειά τους κατοίκους – η Πυροσβεστική Υπηρεσία με σχετικό έγγραφο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης εξόδων υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Σχίνο δεν υπάρχει δεύτερη δίοδος διαφυγής από τον οικισμό και υφίσταται κίνδυνος απώλειας ζωών. Το ως άνω κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και διαβιβάστηκε και στην εργολάβο Εταιρεία, η οποία ενημέρωσε ότι «επειδή οι εργασίες κατασκευής του κόμβου και στα στηθαία στο ύψος του Σχίνου έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις μελέτες και έχουν παραληφθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβούν σε αφαίρεση αυτών ή σε οποιαδήποτε τροποποίηση χωρίς εντολή από την Υπηρεσία».

Πλέον, δεν υφίσταται μόνο ζήτημα πρόσβασης στις περιουσίες τους, μα και ζήτημα ασφαλείας για τους ως άνω κατοίκους, οι οποίοι καταδεικνύουν την απογοήτευσή τους από την Πολιτεία και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα δυο ως άνω προβλήματα, μα κυρίως διερωτώνται και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ.Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες, χωρίς κόστος για τους πολίτες, προτίθεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει επίλυση των ως άνω προβλημάτων, της μη προσβασιμότητας και της μη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό Σχίνο Αιτωλοακαρνανίας, προς αποφυγή του διαπιστωμένου σοβαρού κινδύνου απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών καταστροφών στην εν λόγω περιοχή;

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr