Απεντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση των ΔΑΚ Μεσολογγίου και Βόνιτσας

«Χάθηκαν» 1,85 εκατ. ευρώ – Τι επικαλείται το Υπουργείο για την απένταξη

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΚ Μεσολογγίου προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, που είχε ενταχθεί το καλοκαίρι του 2019, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βόνιτσας με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ που είχε ενταχθεί την ίδια περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Υπουργείο απεντάχθηκαν παρόμοια έργα και άλλων δήμων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ανοικτού δημοτικού κολυμβητηρίου στο Αίγιο, η ενεργειακή αναβάθμιση στο κολυμβητηρίου Σερρών, η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Σοφάδων, η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Δεσκάτης.

Το Υπουργείο Οικονομίας για τις απεντάξεις όλων των προαναφερθέντων έργων επικαλείται το γεγονός ότι δεν είχε ενεργοποιηθεί ή είχε διαλυθεί η κύρια σύμβαση της ενεργειακής αναβάθμισης μέχρι τις 31-12-2023, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν επιλεξιμότητα στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι εμφανές ότι οι Δήμοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την ωρίμανση των έργων αυτών, γιατί δυστυχώς από τη στιγμή που εντάχθηκαν τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ μιλάμε για μια περίοδο περίπου τριών ετών, που είχαν οι Δήμοι στη διάθεσή τους προκειμένου να συμβασιοποιήσουν τα έργα αυτά και έτσι να «δέσουν» τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν το 2019. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν…

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο επικαλείται και την «επιβάρυνση» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλη κουβέντα στις τάξεις της Αυτοδιοίκησης καθώς σε πολλά έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση κατασκευής οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο. Και μάλιστα η «ασθένεια» αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμη και έργα του ΕΣΠΑ.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έθιξε την ανάγκη να υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών των έργων.«Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν χρηματοδοτούνται ούτε έργα από το ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων που «το εντάξαμε με την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ για να έχει σίγουρα λεφτά, αλλά δεν χρηματοδοτούνται ούτε έργα από το ΕΣΠΑ. Eδώ και μήνες έχουν σταματήσει οι πληρωμές».«Υπάρχει θέμα, όταν μας λένε ότι από το 2025 και μετά θα συζητήσουμε για την πληρωμή των έργων… Θα έχουν φύγει οι εργολάβοι…» τόνισε ο Θανάσης Παπαδόπουλος ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι Μεσολογγίου και Ακτίου – Βόνιτσας από τη στιγμή που ανακλήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με σημαντικά λειτουργικά έξοδα για τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα το Κλειστό Γυμναστήριο στη Βόνιτσα σχεδιάζονταν να αναβαθμιστεί κατά δύο βαθμίδες σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακή Απόδοσης Κτιρίων, ενώ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μεσολογγίου προβλέπονταν ακόμη και φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr