Με μεγάλη συμμετοχή το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος»

Με σημαντικά συμπεράσματα και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο «Θέατρο, Φιλοσοφία, Εκπαίδευση» και το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας 50 εισηγητές και εισηγήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) παρουσίασαν νέες θεωρήσεις στο έργο του σπουδαίου Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου, κριτικού, θεατρικού μεταφραστή, εισηγητή του συμβολισμού στη νεοελληνική πεζογραφία, σοσιαλιστή διανοούμενου και δημοτικιστή.

IMG-9297Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ζητήματα πρόσληψης των έργων του τόσο στο σύγχρονο κόσμο όσο και συγκριτικά με συγγραφείς της εποχής του και μεταγενέστερους, τονίστηκε η σημαντική προσφορά των μεταφράσεων του έργων από το ξένο θεατρικό ρεπερτόριο και των θεατρικών κριτικών του στην εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου, παρουσιάστηκαν σύγχρονες μεταφράσεις των έργων του από νεοελληνιστές του εξωτερικού και αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν το σύνολο της πνευματικής παρακαταθήκης του.

IMG-9213Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουανέφερε κατά την έναρξη του Συνεδρίου : «Θέλω να ευχαριστήσω το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την συνδιοργάνωση του Συνεδρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συμβολή στην υλοποίηση του σχεδιασμού, την Επιστημονική και την Οργανωτική Επιτροπή για τις άοκνες προσπάθειες και βεβαίως όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας. Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου επικυρώνουμε το χρέος τιμής απέναντι στην ακριβή παρακαταθήκη του Χατζόπουλου. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αγρινίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του διεθνούς φήμης Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου και θεωρητικού ανακήρυξε το έτος 2020 ως «Έτος Χατζόπουλου». Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον Αγρινιώτη με τη διεθνή ακτινοβολία. Η ανάδειξη των ανθρώπων που υπηρέτησαν την τέχνη, πέρα από απότιση τιμής και αναγνώρισης, αποτελεί για εμάς στοιχειώδη προσφορά στον πολιτισμό και την πνευματική ζωή του Αγρινίου».

IMG-9438Το πρόγραμμα του Συνεδρίου πλαισιώθηκε και εμπλουτίστηκε με θεατρικό αναλόγιο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με τη χορωδία του Ιστορικού Μουσικού Συλλόγου Ορφέας και με μελοποιημένη ποίηση του Χατζόπουλου από την Ευσταθία Γρέντζελου και τον Γιώργο Αθανασόπουλο. Συμμετείχαν, επίσης, σε στρογγυλή τράπεζα ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης και η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων του Αγρινίου παρουσιάζοντας δράσεις τις οποίες εμπνεύστηκαν από τα έργα του Αγρινιώτη συγγραφέα.

Είναι ευτυχής συγκυρία η συνεργασία με το ΕΚΠΑ τόνισε η Μαρία Παπαγεωργίου, πρ. του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής : “ Η συμμετοχή σχολείωνκάλυψε έναν από τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης, να γίνει γνωστός ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος στη νέα γενιά της Αιτωλοακαρνανίας και να τεθούν οι βάσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της σχολικής κοινότητας στο μέλλον.Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου, το 2ο Δημόσιο Γυμνάσιο Αγρινίου, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» Αγρινίου και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη από την Ναύπακτο.Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον γλύπτη Βασίλη Παπασάικα που φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Χατζόπουλου για την αφίσα του Συνεδρίου».

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος» ανανέωσε το επιστημονικό και αναγνωστικό ενδιαφέρον για τον πολύτροπο Κωσταντίνο Χατζόπουλο και καλλιέργησε το έδαφος για γόνιμη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ με τον Δήμο Αγρινίου.

IMG-9227
IMG-9245
IMG-9263
IMG-9269
IMG-9317
IMG-9324
IMG-9372
IMG-9376
IMG-9389
IMG-9411
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr