Υποθέση Νοvartis εκδικάζεται στο Αγρίνιο

Γιατρός κατηγορείται για δωροδοκία και «ξέπλυμα» χρήματος
Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις γιατρών ανά την Ελλάδα, που φτάνει στο ακροατήριο, εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Υπόθεση του «σκανδάλου» Novartis απασχολεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο με γιατρό από την περιοχή, που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» χρήματος).

Υπενθυμίζεται ότι μετά τo πολιτικό σκέλος του «σκανδάλου» με την φερόμενη εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων, που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος γιατρών ανά την Ελλάδα, αλλά και σε βάρος στελεχών της εταιρείας Novartis.Όπως όμως συνέβη με τα πολιτικά πρόσωπα με τη δικογραφία να αρχειοθετείται, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος, έτσι με βούλευμα έχει κλείσει και το σκέλος της υπόθεσης Novartis που αφορά τα στελέχη της εταιρίας που είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και γιατρών.

Ωστόσο έχουν μείνει κάποιες «ουρές» του «σκανδάλου» Νοvartis, που αφορούν κατηγορίες για χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν σκευάσματα της Novartis. Η πλειονότητα των περιπτώσεων που αφορούν γιατρούς επίσης αρχειοθετήθηκε από τις Δικαστικές Αρχές, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, μετρημένες ίσως στα δάκτυλα του ενός χεριού, που παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο.

Μια από αυτές απασχολεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Αγρίνιο, εισήχθη την Τετάρτη στο ακροατήριο και αφορά το χρηματισμό γιατρού από την περιοχή της εφετειακής έδρας. Η εκδίκαση όμως της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις αρχές του 2025, καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο “σκάνδαλο” Novartis που φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση», «Μάξιμος Σαράφης» και «Ευθυμία Παπανικολάου», δήλωσαν κώλυμα, καθώς παρίσταντο σε άλλη παρόμοια υπόθεση που εκδικάζονταν στο Εφετείο Αθηνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπεράσπισης της γιατρού, Χρήστος Τσιμπούκης, έχει ζητήσει να παραστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με φυσική παρουσία στο δικαστήριο και όχι με τεχνικά μέσα.

Στην περίπτωση της εν λόγω γιατρού, που φέρεται να χρηματίζονταν από τη Νοvartis για να συνταγογραφεί φάρμακα της εταιρείας, καθώς επίσης να συμμετέχει σε προγράμματα και κλινικές μελέτες της φαρμακοβιομηχανίας, η δικογραφία βασίστηκε εκτός από τις μαρτυρικές καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στις πορισματικές αναφορές του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο «σκάνδαλο» Novartis, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να προδικάσει το οτιδήποτε, από τη στιγμή που και η δικογραφία για τα στελέχη της εταιρείας αρχειοθετήθηκε, η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα προκύψουν καταδίκες για τους (ελάχιστους) γιατρούς που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Εξάλλου όπως έχει αναφερθεί από νομικούς κύκλους το «σπάσιμο» της δικογραφίας σε επιμέρους τμήματα, άλλο για τα πολιτικά πρόσωπα, άλλο για τα στελέχη της Νοvartis και άλλο για τους γιατρούς φέρονται να δωροδοκήθηκαν ανά την Ελλάδα και ο διαμοιρασμός τους σε δικαστήρια ανά την Ελλάδα, δεν βοηθά στο να τεθεί η όλη υπόθεση στη σωστή της βάση και να αξιολογηθεί αναλόγως από τη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr