Με προσφυγή θα διεκδικήσουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι το net metering
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πάτρα η σύσκεψη των φορέων της περιοχής με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για τα ενεργειακό μέλλον της περιοχής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δήμων της Δυτικής Ελλάδας για των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ που συμμετέχουν στο project της ενεργειακής κοινότητας, που αποσκοπεί στο να κατασκευαστεί στη θέση «polder» στο Μεσολόγγι μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 112 μεγαβάτ, προκειμένου να καλύψει με τη μέθοδο του net metering τις ενεργειακές ανάγκες των φορέων της περιοχής.
Ωστόσο η Υφυπουργός Ενεργείας ήρθε στην Πάτρα για να προωθήσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση και ήδη έχει υιοθετηθεί από ορισμένες Περιφέρειες, οι οποίες όμως δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να δημιουργήσουν τη δική τους ενεργειακή κοινότητα.
Οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας επέμειναν στο project, για το οποίο περιμένουν όρους σύνδεσης εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια, όμως η κα Σδούκου εμφανίστηκε ανένδοτη πώς το net metering έχει τελειώσει. Ως αντιστάθμισμα το Υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να δώσει όρους σύνδεσης στην ενεργειακή κοινότητα των φορέων της περιοχής με τη μέθοδο όμως του net billing, δηλαδή του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Όσον αφορά το πρόγραμμα «Απόλλων» η κα Σδούκου εξήγησε στους φορές τις περιοχής ότι αυτό προβλέπει μία σύμβαση με σταθερή τιμή περίπου στα 8 λεπτά την κιλοβατώρα ανεξαρτήτως μεγέθους της κατανάλωσης και της ώρας της κατανάλωσης.
Έτσι λοιπόν αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι το εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ένα «πάντρεμα» αυτών των δύο λύσεων, δηλαδή της ενεργειακής κοινότητας με τη μέθοδο net billing για τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και του προγράμματος «Απόλλων». Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει πλήρη ανασχεδιασμό του project, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η ενεργειακή κοινότητα των φορέων της Δυτικής Ελλάδας δεν θα χρειαστεί ένα τόσο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά πιθανότατα ένα μικρότερο και σε συνδυασμό ίσως με μπαταρίες, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ηλιοφάνεια να δουλεύει ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός και το βράδυ, για παράδειγμα, στον οδοφωτισμό η ενέργεια να προέρχεται από τη σύμβαση του προγράμματος «Απόλλων».
Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος και να υπάρξει ένα συμπέρασμα για το τι συμφέρει και τι όχι τους φορείς της περιοχής. Έτσι η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζεται με τεχνικό κλιμάκιο των δύο πλευρών να αναλαμβάνει το προσεχές διάστημα να καταλήξει σε συμπεράσματα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι φορείς της περιοχής ζήτησαν πίστωση χρόνου, έτσι ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να αποφασίσουν, καθώς με βάση το νόμο θα πρέπει οι ενεργειακές κοινότητες του προγράμματος «Απόλλων» να έχουν συσταθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι φορείς πάντως της Δυτικής Ελλάδας θα επιμείνουν στο net metering, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο το έχει θάψει, προχωρώντας σε νομικές κινήσεις εναντίον του ΑΔΜΗΕ για τους όρους σύνδεσης.
Όσα είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου για την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας ισχύουν σε γενικές γραμμές και για την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Αγρινίου με την υφυπουργό Ενέργειας να υπόσχεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε οι λίγοι δήμοι στην Ελλάδα που έχουν προχωρήσει την υπόθεση της ενεργειακής κοινότητας, όπως ο Δήμος Αγρινίου να πάρουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης, πάλι όμως με τη μέθοδο του net billing και όχι τη μέθοδο του net metering.