Φονική πλημμύρα μετά από 16 χρόνια και με μόλις 52χιλιοστά βροχής

Μετά από 16χρόνια η περιοχή του Δήμου Αγρινίου θρηνεί νεκρό από μια φυσική καταστροφή. Ήταν στις 2 Οκτωβρίου του 2008 όταν ένα ζευγάρι είχε χάσει τη ζωή του μετά από μεγάλη πλημμύρα που έπληξε την περιοχή της Ποταμούλας. Τότε από εκείνη τη φονική πλημμύρα είχαν προκληθεί ζημιές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής, από μια πραγματικά πολύ μεγάλη νεροποντή.

Σήμερα, το παράδοξο είναι ότι η ένταση του καιρικού φαινομένου δεν ήταν τέτοια που να “δικαιολογεί” την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τόσες ζημιές. Όπως λένε κάτοικοι στην περιοχή της Λεπενούς και της Στράτου “η βροχή έπεσε στην Κεχρινιά και πνίγηκε η δική μας περιοχή”. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται και αυτά τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το γειτονικό μετεωρολογικό σταθμό του meteo το ύψος της βροχής στην Αμφιλοχία ήταν μόλις 52χιλιοστά. Δηλαδή μιλάμε για 52 λίτρα νερού στο στρέμμα.

Αυτός ο όγκος του νερού εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον δεν δικαιολογεί το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ούτε φυσικά το τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής. Στις μεγάλες πλημμύρες που είχαν πλήξει την περιοχή το 2017, στο Ζευγαράκι και τα χωριά της Μακρυνείας, τότε που είχε πέσει και ο δρόμος στην Κλεισούρα είχαμε ύψη βροχής σχεδόν στα 150χιλιοστά. Στο καιρικό φαινόμενο «Ιανός» το 2020 έπεσαν στη Γαβαλού 123 χιλιοστά βροχής.

Το πως με 52χιλιοστά είχαμε ένα νεκρό και τόσες ζημιές είναι κάτι που δεν εξηγείται εύκολα…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr