Πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, μήπως αντανακλαστικά κάνουν κάτι οι αρμόδιοι

Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης. Η λίστα με τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών στην Αιτωλοακαρνανία είναι τεράστια και κάποια στιγμή πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Το έργο επανάλαμβανεται ως φάρσα και οι πολίτες δεν είναι απλά θεατές, μακάρι να ήταν μόνο θεατές, είναι και κομπάρσοι… σε αυτή την κακοπαιγμένη ιστορία που επαναλαμβάνεται σε βάρος των περιουσίων τους, της καθημερινότητάς τους και ενίοτε της ίδιας τους της ζωής.

Δεν είναι ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η έλλειψη των χρημάτων για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ούτε η πολιτική απόφαση για την προτεραιοποίηση των όποιων διαθέσιμων πόρων υπάρχουν. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οριοθέτηση ρεμάτων. Γιατί δεν γίνεται, αφού δεν είναι τόσο ακριβή, όσο η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων; Ποιος δίνει την άδεια να πάω και να φτιάξω ένα ελαιοτριβείο, ένα στάβλο ή οτιδήποτε άλλο δίπλα στο ρέμα; Μοιραία κάποια στιγμή θα πνιγώ και μετά θα φταίει η κλιματική αλλαγή, αυτός που δεν καθάρισε το ρέμα ή το Κράτος που με αποζημιώνει με ψίχουλα και καθόλου έγκαιρα…

Αυτή την κατάσταση τη διαιωνίζουν όλοι όσοι πέρασαν από θέση ευθύνης και σε κυβερνητικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Και αφού τη διαιωνίζουν, γιατί δεν τολμούν να πουν σε κάποιον ότι το σπίτι του ή η επιχείρησή του ή το χωράφι του είναι μέσα στη ζώνη πλημμύρας του ρέματος και άρα πρέπει να φύγει, τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν.

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι δήμαρχοι Χαλκίδας και Διρφύων-Μεσσαπίων και μια σειρά από το υπηρεσιακούς παράγοντες από τις υπηρεσίες δόμησης και τα δασαρχεία της περιοχής παραπέμπονται σε δίκη για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια τον Αύγουστο του 2020, από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο οκτώ άτομα και προκλήθηκαν ζημιές σε 2.500 σπίτια. Υπενθυμίζεται ότι τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε ο “Ιανός” το Σεπτέμβριο του 2020 στη Θεσσαλία έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μεταξύ άλλων ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και οι τότε δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου.

Η εύκολη λύση να μην αναλαμβάνει κάποιος να βάλει τάξη στο χάος που δημιούργησαν οι προηγούμενοι από αυτόν –ακόμη κι αν αυτό πηγαίνει 20 και 30 χρόνια πίσω- πρέπει να τελειώσει και στην Αιτωλοακαρνανία. Ας ξεκινήσει λοιπόν η Δικαιοσύνη τη δική της έρευνα για τη φονική πλημμύρα του περασμένου Σαββάτου στην Αιτωλοακαρνανία, μπας και αρχίσει το σύστημα των πάσης φύσεως αρμοδίωνν να κάνει έστω δύο – τρία βασικά πράγματα στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δ.Π.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr