Ενεργειακές Κοινότητες: Με ένδικα μέσα απέναντι στο net billing της Σδούκου

Το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων στα… απόνερα της συνάντησης των φορέων της Δυτικής Ελλάδας με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου. Το θέμα ήρθε μετά από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης και η συζήτηση δεν είχε αποφασιστικό, αλλά περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, εντούτοις φάνηκε πως η κατεύθυνση που υπάρχει είναι οι φορείς της περιοχής να κινηθούν νομικά ενάντια στο Υπουργείο, διεκδικώντας τους όρους σύνδεσης με τη μέθοδο του net metering για το ενεργειακό project με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα polder στο Μεσολόγγι με ισχύ περί τα 110MW.

«Δεν μας χαροποιεί το πρόγραμμα «Απόλλων» και ουσιαστικά ευνοεί μόνο τους δήμους και τις περιφέρειες που δεν είχαν δουλέψει καθόλου πάνω στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος εκτιμώντας ότι η συζήτηση με την Αλεξάνδρα Σδούκου αφήνει μία πικρία και απογοήτευση στους φορείς. Για το λόγο αυτό ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει «να εξαντλήσουμε τις πιέσεις και κάθε δυνατό ένδικο μέσο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Διαμαντόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι μέχρι σήμερα τυπικά τουλάχιστον το ne metering, που ζητούν οι φορείς της περιοχής, δεν έχει καταργηθεί.

“Δεν αφήσουμε το πράγμα να περάσει έτσι”

Από την πλευρά του αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λίνος Mπλέτσας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε το πράγμα να περάσει έτσι», εξηγώντας ταυτόχρονα πως η διαπραγμάτευση με το ΥΠΕΝ θα συνεχιστεί και σε πολιτικό επίπεδο, την ώρα που τεχνικό κλιμάκιο των δύο πλευρών θα εξετάσει κάθε πιθανό σενάριο για το αν μπορούν να «παντρευτούν» το πρόγραμμα «Απόλλων» με τους όρους σύνδεσης για net billing που είναι διατεθειμένο το Υπουργείο να δώσει στους φορείς. «Αν δεν ευοδωθούν όμως όλα αυτά θα προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά ο Λίνος Μπλέτσας.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενέργειας επανέλαβε ότι το σχέδιο των φορέων της περιοχής πληρούσε κάθε τεχνικό κοινωνικό όρο και πως έπρεπε να είχαν δοθεί όροι σύνδεσης, όπως δόθηκαν σε ιδιώτες, με τη μέθοδο του net metering. «Αντέγραψαν τη σκέψη μας αλλά τελικά το σχέδιο «Απόλλων» είναι κάτι τελείως διαφορετικό», είπε ακόμη ο Λινός Μπλέτσας και πρόσθεσε πως δεν μπορεί αυτό το μοντέλο του net billing να «κουμπώσει» με τις ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ ή των ΤΟΕΒ που έχουν μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις το βράδυ ή τις ώρες που δεν παράγεται ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά.

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου σε γενικές γραμμές ειπώθηκε ότι το σχέδιο του Υπουργείου είναι ενάντια στα συμφέροντα της περιοχής και οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ των ένδικων μέσων κατά του Υπουργείου, από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ευηνοχωρίου και Μεσολογγίου, κάνοντας την εκτίμηση πως το σχέδιο του Υπουργείου επιθυμεί πρωτίστως να διασφαλίσει τους προμηθευτές της ενέργειας και όχι τα συμφέροντα των φορέων της περιοχής. «Γιατί υπάρχουν όροι σύνδεσης για net biling και όχι για net metering;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ευηνοχωρίου Γ. Μάνθος. Ενώ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας έκανε λόγο για αδιέξοδο, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα είναι βασικό για το νομικό αγώνα που πρέπει να γίνει η απάντηση από την ΡΑΕ στο γιατί δεν έχουν δοθεί όροι σύνδεσης στο project των φορέων της περιοχής.

Επί του νομικού αγώνα ο αντιπεριφερειάρχης Λίνος Μπλέτσας εκτίμησε ότι η απάντηση που έχει δώσει ο ΑΔΜΗΕ είναι έωλη, καθώς επικαλείται μεταγενέστερη υπουργική απόφαση της περιόδου Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, αναφορικά με την προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο, τη στιγμή που οι αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ είχαν γίνει μερικούς μήνες νωρίτερα στη διάρκεια του 2022. «Στη χώρα μας πρέπει να ισχύει η ασφάλεια δικαίου και γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνω με το νόμο που ισχύει τότε, όταν κάνω την αίτηση», είπε χαρακτηριστικά ο Λίνος Μπλέτσας και εκτίμησε ότι το εξώδικο που έχουν κάνει οι ΤΟΕΒ της περιοχής προς το Υπουργείο θα συμβάλλει στο νομικό αγώνα των φορέων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr