Οι κάτοικοι στην ακτογραμμή Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας αισθάνονται “μπαλάκι” μεταξύ των αρμοδίων
Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας το θέμα της διάβρωσης της ακτής Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας ζητά η Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής, τη ώρα που διαπιστώνουν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πως γίνονται μπαλάκι…
Από το 2021 που σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα ιδίως στο δυτικό προβλήτα του Αντιρρίου, το πρόβλημα της διάβρωσης έχει γίνει έντονο, ωστόσο οι κάτοικοι στο παραλιακό μέτωπο διαπιστώνουν ότι έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της διάβρωσης να εντείνεται σε όλο την ακτογραμμή μέχρι ουσιαστικά την περιοχή της Κάτω Βασιλικής.
Όπως καταγγέλλει ο Κωνσταντίνος Ντούνης, εκπρόσωπος Επιτροπής κατοίκων, πρόσφατα έλαβε απάντηση – έγγραφο του Τμήματος Μελετών & Τεχνικών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας το οποίο απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας και στο Διοικητικό Συμβούλιο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.
Σε αυτό γίνεται αναφορά (για μία ακόμη φορά) στη συγκρότηση της επιτροπής που πρέπει να προβεί σε αυτοψία για να διαπιστώσει την “ύπαρξη προβλήματος διάβρωσης”, στην κατασκευή προστατευτικών έργων με δαπάνη του ιδιοκτήτη του οποίου απειλείται το ακίνητο, καταλήγοντας ότι «αν από την παραπάνω επιτροπή διαπιστωθεί η ύπαρξη προβλήματος… οι διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση και να αποκατασταθεί η ακτογραμμή… πραγματοποιούνται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία».
«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι μετά από τόσες προσπάθειες που έχουμε κάνει, δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητό ότι σε μία σχεδόν ευθεία ακτογραμμή μίας περιοχής με υψόμετρο στο μεγαλύτερο μήκος της 1-2 μέτρων, δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για προστατευτικά μέτρα μπροστά σε μία μόνο ιδιοκτησία, αλλά μόνο για προστατευτικά μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής.
Άλλωστε η διάβρωση δεν απειλεί μόνο ιδιωτικά ακίνητα (βλέπε Δυτική προβλήτα Αντιρρίου, λιμανάκι Μακύνειας, κατασκηνώσεις Ρίζας κ.λπ.). Η αποτροπή της διάβρωσης και η αποκατάσταση της ακτογραμμής θα βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει ο κ. Ντούνης, που καταλήγει την σχετική του ενημέρωση ως εξής: «Επίσης, για μία ακόμη φορά φαίνεται να δείχνουν προς την Κτηματική Υπηρεσία, τη στιγμή που με έγγραφά της εκείνη έχει απαντήσει πως δεν έχει υποβληθεί σε αυτή από το Δήμο ή την Περιφέρεια κάποιο σχετικό αίτημα».
Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επειδή το φαινόμενο απασχολεί και άλλες περιοχής της Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει σχετική παρέμβαση στο ΕΣΠΑ που αφορά τα Όχθια Παλαίρου και δυο ακόμη περιοχές της Αχαΐας. Ωστόσο, επειδή τα σημεία που πλήττονται από τη διάβρωση σε όλη τη Δυτική Ελλάδα είναι πολλά είναι ανάγκη να υπάρξει και κρατική παρέμβαση με τη χρηματοδότηση μελετών και έργων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα του δυτικού προβλήτα του Αντιρρίου θέτει και η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, που στην ετήσια έκθεσή της για τις λιμενικές υποδομές της χώρας ζητά την κατασκευή καινούργιου κρηπιδώματος στον δυτικό προβλήτα, μαζί με δέστρες για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr